Volver a la vista general

Biografía Annemarie Grewel

Annemarie Grewe4l was lange tijd dé voorzitter van Nederland. Haar geslepen tong en norse uitstraling maakten haar zowel geliefd als gevreesd. Op latere leeftijd betrad ze het politieke toneel; ze werd lid van de Amsterdamse gemeenteraad en de Eerste Kamer.

Op basis van uitgebreid bronnenonderzoek en vele gesprekken, met onder meer Mies Bouhuys, Marianne en Steven Zijlstra, Hedy d’Ancona, Rob Hagendijk, Eberhard van der Laan, Maud Keus, Jeltje van Nieuwenhoven, Michael Frijda en Elske ter Veld, schreef Annemiek Onstenk een nietsverhullend biografisch portret.

In de voetsporen van haar vader, die psychiater was, koos ze voor het vak pedagogiek. Haar ambities reikten verder: ze wilde burgemeester van Amsterdam worden en Joop den Uyl opvolgen als leider van de PvdA. Mede door Annemarie Grewels gesloten karakter kwamen haar talenten niet volledig tot bloei.

Het doorstaan van de oorlog, het op afstand houden van haar moeder en het als jonge vrouw te boven komen van een ernstige ziekte, gaven Annemarie Grewel een gevoel van onoverwinnelijkheid, maar helemaal loskomen van het verleden deed ze niet. Zo kordaat als ze was als voorzitter en zo vastberaden als ze optrad tegen onrecht en discriminatie, zo onzeker en besluiteloos kon ze zijn in haar persoonlijke leven.

De kwetsuren uit haar jeugd zijn nooit volledig geheeld. ‘Nooit meer bang’ lijkt grootspraak en een eufemisme voor ‘niets te verliezen’ Vandaar haar terugkerende nonchalance: wat kan het allemaal schelen? Niemand hoeft haar aardig te vinden, haar te bezoeken of te helpen. Haar bijna-doodervaring als jongvolwassene geeft Annemarie bovendien een gevoel van onkwetsbaarheid.

‘Ze is een authentiek politicus die vastberaden optreedt tegen onrecht en discriminatie, en niet terugdeinst voor onwelgevallige uitspraken. Ze is niet bang voor haar eigen hachje’, stelt naar biograaf Onstenk.

Annemiek Onstenk

(1956) is opgeleid als socioloog en werkte bij het Europees Parlement in Brussel. Ze was korte tijd gemeenteraadslid in Amsterdam. Thans is ze journalist en tekstschrijver. Eerder verschenen van haar Van brede schouders tot hoge hakken. Veranderende beeldvorming over lesbische vrouwen 1939-1965 en Voortplanting als bio-industrie (i.s.m. Linda Wilkens)

Vanaf 10 mei$ is dit boek in de handel. Paperback met flappen; 14 x 21 cm; 216 blz.; geïllustreerd; ISBN 978 90 468 0407 0; € 17,95