Volver a la vista general

Ámsterdam - Els Iping reabre el Café 't Mandje

Na de receptie voor genodigden gaan de deuren om 17.00 uur open voor het publiek. Die avond om klokslag middernacht wordt Koninginnedag op traditionele wijze ingeluid. Als vanouds is er met een trek aan de bel voor iedereen dan Oranjebitter.

’t Mandje is voor zover na te gaan het oudste bestaande homocafé ter wereld. Het eerste homocafé van de hoofdstad vierde in 2007 haar 80-jarig bestaan. Nadat veertig jaar geleden eigenaresse Bet van Beeren overleed, overleed vorig jaar zomer ook haar zus Greet. De jubileumfeestelijkheden kwamen daarmee te vervallen.

De nieuwe eigenaren van het café zijn de nicht van Bet en Greet, Diana van Laar, en haar echtgenoot John. ‘Het zou zonde zijn geweest als de herinneringen aan het café in een doos op zolder zouden zijn beland’, zegt Van Laar. ‘Het café is als oudste homocafé van Amsterdam van historische waarde voor Amsterdam en de Zeedijk in het bijzonder’.

Het café is gerenoveerd en is zo veel mogelijk in de oude staat hersteld. Aan de muur hangen reproducties van originele foto’s. De originele foto’s konden niet worden teruggehangen vanwege brandgevaar en zijn overgebracht naar het Amsterdams Stadsarchief. Oude voorwerpen zoals de kassa en de tapkast zullen binnenkort in het Amsterdams Historisch Museum worden tentoongesteld. Ook gaat een deel van de inventaris naar het homo-lesbisch archief IHLIA.

Stichting Vrienden van Café ‘t Mandje zal het herstel, behoud en onderhoud van de karakteristieke elementen van het café waarborgen. Ook zal de stichting activiteiten met betrekking tot bewustwording, acceptatie en voorlichting op het gebied van homoseksualiteit ondersteunen.

‘Tante Bet deed veel aan liefdadigheid en dat is een traditie die in ere gehouden dient te worden’, vindt Diana van Laar. ‘In deze tijden van agressie tegen homo’s is het belangrijk dat ook Café ‘t Mandje weer draait. Het café zal zijn zoals het altijd was: iedereen is er welkom en kan er zichzelf zijn, met respect voor elkaar’.