Volver a la vista general

Demanda propia dirección acosó pareja gay

‘Wat zou u doen als uw vrouw, jaar in jaar uit, voor vuile hoer werd uitgescholden?’ Op die vraag van de 73-jarige verdachte uit Laag-Keppel antwoordde de rechter gisteren in de rechtbank Zutphen niet.

Ruim een jaar geleden was de man met zijn auto ingereden op twee fietsende jongens, die zijn vriend voor ‘vuile homo’ zou hebben uitgemaakt. ‘En het was niet de eerste keer’, beaamde de 57-jarige vriend. ‘Jarenlang zijn we uitgescholden, zijn er eieren, sneeuwballen en flessen bier tegen ons huis kapot gegooid. Ze hebben iets tegen homo’s. We zijn naar hun ouders geweest en naar de politie, maar niemand deed er wat aan’.

Het incident bracht het dorpje aan de Oude IJssel in rep en roer. De twee jongens uit Laag-Keppel liepen kneuzingen aan ledematen en hoofdletsel op.

De 73-jarige verdachte vind dat hij zijn woede niet op deze wijze had mogen afreageren. ‘Maar als ze mijn vriend morgen weer uitschelden, dan zal ik precies zo handelen’, zegt hij tijdens de rechtzitting, begrijpend dat hij zichzelf geen dienst bewijst met die opmerking. ‘U weet niet hoe het is om jaar in jaar uit uitgescholden te worden’.

Het incident bleef niet onopgemerkt. Burgemeester Henk Aalderink van Bronckhorst, waar Laag-Keppel onder valt, bracht met wethouder Dick Nas een bezoek aan de dorpsraad van Laag-Keppel om de kwestie te bespreken. Het leidde tot een meldpunt discriminatie in die gemeente.

Alle initiatieven ten spijt gingen de treiterijen volgens het homopaar gewoon door. En het gaat ook niet om een geïsoleerd incident, want er meldt zich nog een vriendenstel dat eveneens al jarenlang door de dorpsjeugd getreiterd wordt.

‘Van de twee jongens hebben we geen last, maar het gaat om een hele groep. We hebben na de aanrijding ons huis te koop gezet, want voor ons hoeft Laag-Keppel niet meer. We zitten alleen te wachten op een koper’, laat de 57-jarige weten.

Na het incident belandden beide mannen in een politiecel, waar ze twee dagen later met grote spoed weer uit vertrokken. De oudste van de twee kreeg een hartaanval en moest naar het ziekenhuis.

Voor de officier van justitie was dat één van de redenen om geen gevangenisstraf te vorderen. Ze vond wel dat de man zich schuldig had gemaakt aan poging tot doodslag en vroeg een voorwaardelijke celstraf van 8 maanden, reclasseringstoezicht, 240 uur dienstverlening en twee jaar rijontzegging.

De eis tegen de jongere vriend, die naast hem in de auto zat, was 60 uur dienstverlening en twee weken voorwaardelijk.

De uitspraak van de rechter is op 8 augustus aanstaande.

Véase también:

Low-Keppel: concentración contra la homofobia

Dorpsraad: ‘Pesten homopaar onacceptabel’

Laag-Keppel – Ander homopaar ook gepest

Una pareja gay agredió a unos chicos tras años de acoso

Para más información, consulte nuestro dossier Seguridad y discriminación.