Volver a la vista general

Dorothy L. (Del) Martin falleció

Del Martin heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het oprichten en ondersteunen van de moderne lesbische, homo-, biseksuelen- en transgenderbeweging en de feministische beweging.

Ze was een dappere intelligente vrouw die niet van opgeven wist. Haar laatste publieke daad was haar huwelijk met haar partner Phyllis Lyon, met wie ze al sinds 1952 een relatie had. Ze waren daarmee het eerste lesbische (homo)stel dat in San Francisco trouwde nadat het Hooggerechtshof van Californië erkende dat het huwelijk ook open moet staan voor paren van gelijk geslacht.

Daughters of Bilitis

Del Martin, Phillys Lyon en zes andere lesbische vrouwen hebben samen in 1955 Daughters of Bilitis (DOB) opgericht.

De naam was afkomstig van een cultboek met lesbische gedichten. Het werd in eerste instantie opgericht om in het geheim elkaar steun te kunnen geven en om sociale activiteiten te ontplooien. DOB groeide uit tot de eerste lesbische organisatie in de Verenigde Staten. De hoogtijdagen lagen in de zeventig jaren, maar de organisatie is actief tot op de dag van vandaag. Del Martin was de eerste voorzitter.

Lesbian/Woman

_Lesbian/Woman_, het boek waarvan Del Martin met vriendin Lyon co-auteur was en dat in 1972 verscheen, is een van hun opmerkelijkste wapenfeiten. Het is een van de eerste boeken die lesbische relaties op positieve wijze beschreef. In 1992 werd het boek door Publishers Weekly verkozen tot een van de meest invloedrijke boeken van de zeventiger en tachtiger jaren.

Proud to be Gay

Del Martin omschreef haar eigen nalatenschap in 1984 als ‘ik heb geholpen veranderingen tot stand te brengen in de manier waarop lesbische vrouwen en homomannen zichzelf bekeken en hoe de samenleving aankeek tegen lesbische vrouwen en homomannen’.

Del Martin heeft er toe bijgedragen dat LGBT’s zichzelf accepteren en een positief gevoel van eigenwaarde kregen. Zonder Del Martin zou er geen slogan als Proud to be Gay zijn.