Volver a la vista general

Zilveren Waalbrugspeld para Jos Kocken

De gemeente Nijmegen reikt de Zilveren Waalbrugspeld uit aan vrijwilligers die zich op voorbeeldige wijze inzetten voor de stad en zijn bewoners.

Jos Kocken kreeg de speld vanwege zijn vrijwilligerswerk in de Nijmeegse holebi-beweging. Kocken was begin jaren zeventig al betrokken bij de oprichting van het COC en is nog altijd actief als coördinator van het Salonteam.

Sinds vorig jaar participeert hij ook in een project over de ‘roze’ geschiedenis van Nijmegen. COC Nijmegen wil de verhalen van mannen en vrouwen over het roze Nijmegen van de jaren dertig, veertig en vijftig op beeld en geluid vastleggen. Jos Kocken levert een belangrijke bijdrage met zijn kennis van en contacten uit deze tijd.

Wethouder Scholten liet duidelijk blijken trots te zijn op de Zondagmiddagsalon en het roze ouderenbeleid van COC Nijmegen. Ze was afgelopen donderdag op de bijeenkomst van ouderenbond ANBO geweest, waar minister Plasterk de Gay Straight Alliantie voor het roze ouderenbeleid ondertekende.

‘Een Zondagmiddagsalon die al twintig jaar bestaat en het initiatief voor de Roze Loper waarmee COC Nijmegen de homovriendelijkheid van ouderenvoorzieningen wil verhogen, blijken dan zaken die voor anderen steden een jaloersmakend voorbeeld zijn’, zei Scholten. ‘Daar ben ik trots op, daar mag u trots op zijn, want het zijn initiatieven uit eigen kring’.

Het jubileum van de Zondagmiddagsalon werd tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Villa Lila gevierd in aanwezigheid van de beide inmiddels hoogbejaarde oprichters, Jan Houterman en Wim van der Broek. Uit het hele land waren vertegenwoordigers van andere seniorensalons gekomen om het feest mee te vieren.

Namens COC Nederland was vicevoorzitter Vera Bergkamp aanwezig om de oprichters en het huidige Salonteam te feliciteren met het twintigjarig bestaan. Bergkamp werd op het podium door ceremoniemeester Cees van der Pluijm geïnterviewd over de toekomst voor roze senioren over twintig jaar.

Bergkamp maakte duidelijk dat toegewerkt moet worden naar het bevorderen van de sociale acceptatie van homoseksualiteit. Zorg, wonen en elkaar ontmoeten zijn daarbij het belangrijkste. De senioren – en vooral ook de junioren van nu – kunnen daar zelf aan bijdrage door actief kenbaar te maken wat de wensen zijn en daar met het COC aan te werken.

Het gaat dan volgens Bergkamp om het gezamelijk overwinnen van het isolement waarin ouderen terecht kunnen komen – waar de Zondagmiddagsalon een prachtig voorbeeld van is – het realiseren van roze woonprojecten om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen en het homovriendelijker maken van de thuiszorg en de ouderenvoorzieningen.

‘Om die zaken goed aan te pakken zijn de gasten van de Zondagmiddagsalon onze ogen en oren’, zei Bergkamp. ‘De concrete feiten die zij ons kunnen melden, helpen ons om wooncorporaties en zorginstellingen te stimuleren ons maatwerk te leveren’.