Volver a la vista general

Alfombra rosa: el sector sanitario, más favorable a los homosexuales

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg neemt daarmee het COC-initiatief voor de invoering van het kwaliteitskeurmerk de Roze Loper over. De motie wordt gesteund door PvdA en D66.

De Roze Loper moet een keurmerk zijn voor zorginstellingen waar management en personeel ruimte bieden aan homo- en biseksuele cliënten, waar ze zonder problemen voor hun seksuele voorkeur kunnen uitkomen en waar samenleven geen probleem zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel roze ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen daar niet vrij voor uit durven komen.

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid steunt dit voorstel vooralsnog niet, maar ze vindt wel dat verpleeg- en verzorgingshuizen homovriendelijker moeten zijn voor hun bewoners.

Bussemaker gaat dan in ook de kwaliteitseisen voor zorginstellingen vastleggen dat homovriendelijkheid een toetsingscriteria wordt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet toezien op de naleving ervan, zo kondigde de staatssecretaris afgelopen woensdag aan tijdens het Kamerdebat over de begroting van Volksgezondheid.