Volver a la vista general

Muere el pastor que permitió el "circo de Reve" en la iglesia

Poppenkast en goochelaar

In het door de VPRO op 23 oktober 1969 uitgezonden programma deed Reve uitspraken over de Kerk en de paus als: ‘De katholieke kerk is een poppenkast en in een poppenkast hoort een Jan Klaassen’.

De winnaar van de PC-Hooftprijs werd in de kerk vergast op optredens van onder anderen een jongleur, een goochelaar, een acrobaat en de Zangeres Zonder Naam.

Eerherstel

Veel gelovigen spraken er schande van dat de pastoor het hele ‘circus’ in de kerk had toegelaten. De muren van de Heilig Hartkerk – ook wel Vondelkerk genoemd – werden beklad met de teksten: ‘Ezelskerk’ en ‘flikker-kerk’.

Ruim 500 orthodoxe rooms-katholieken kwamen twee weken later bijeen in hotel Krasnapolsky voor een door het Comité Eerherstel georganiseerde bijeenkomst. Dat comité was opgericht naar aanleiding van wat men beschouwde als de ‘ontheiliging van de kerk’.

Vergeving

Henk Wortmann

vroeg later tijdens een mis zijn parochianen om vergeving voor het verdriet dat hij veel mensen had aangedaan, schreef het Algemeen Handelsblad op 3 november 1969. Maar hij wees er op dat hij ook veel steunbetuigingen had ontvangen.

De bisschop van Haarlem, mgr. Theo Zwartkruis, leek niet zo zwaar te tillen aan het gebeuren. Hij betoonde zich in Het Vrije Volk voorstander van ‘het pluriforme gebruik van kerkgebouwen’. Maar de keus voor deze kerk vond hij niet juist: ‘In een modern kerkgebouw zou deze uitzending heel anders zijn overgekomen!’

Trouwen

Wortmann trad korte tijd later uit het ambt om in 1971 te trouwen met zijn geliefde Wil Jansen. Ze verhuisden naar Zwolle waar hij jarenlang gemeenteraadslid was voor de PPR.