Volver a la vista general

COC: Invertir en escuelas gay-friendly

‘Nog altijd worden lesbo’s, homo’s en transgenders op school getreiterd, bespuugd en uitgescholden’, zegt voorzitter Wouter Neerings. ‘Volgens de Onderwijsinspectie vindt zelfs één op de twee leerlingen dat je op school maar beter niet uit de kast kunt komen’.

Het COC wil een Roze offensief voor HLBT-vriendelijk onderwijs. Ook is de belangenorganisaties een petitie gestart tegen de wetsbepaling die scholen het recht geeft om openlijk homoseksuele leerlingen en docenten weg te sturen.

Knelpunten

Hoewel de belangenorganisatie het kabinet prijst voor het werk dat de afgelopen twee jaar is verzet, signaleert het COC in een brief aan regering en parlement problemen bij roze ouderen, lesbische vrouwen en transgenders.
Zo blijkt uit recent onderzoek dat éénderde van de oudere lesbische vrouwen vaker last heeft van eenzaamheid en depressiviteit dan heterovrouwen. Geslachtsveranderende operaties zijn voor veel transgenders essentieel, maar borstreconstructies worden niet meer vergoed.
Ook zijn er problemen rond veiligheid. In Amsterdam deden zich in één jaar meer dan 200 geweldsincidenten tegen homo’s voor en onlangs nog werd een lesbopaar weggepest uit de Utrechtse wijk Zuilen.

Investeren in samenleving

Investeren in een homovriendelijke samenleving is volgens voorzitter Neerings juist in sombere economische tijden van groot belang. ‘Als het goed gaat met homotolerantie, wijst dat veelal op positieve economische ontwikkelingen’ stelt Neerings, verwijzend naar onderzoek van de gerenommeerde Amerikaanse econoom Richard Florida.