Volver a la vista general

El COC de Amsterdam rinde homenaje a sus 60 años de afiliación

COC Amsterdam is vereerd met dit bijzondere lidmaatschap, zegt voorzitter Dennis Boutkan, die de jubilaris een feestelijk onthaal gaf.

‘De geschiedenis van Piet Visser is direct verbonden aan de geschiedenis van de homo-emancipatie in Nederland. In 1949 was er nog niet het COC zoals dat nu bestaat. Homoseksualiteit was nog in de taboesfeer en er was sprake van rechtsongelijkheid jegens homoseksuelen. Dat Piet Visser vandaag geëerd wordt met zijn 60-jarige COC-jubileum vervuld ons met trots’.

Piet Visser heeft de voorvechter van de homo-emancipatie en mede-oprichter van het COC Niek Engelschman, ook wel bekend onder zijn schuilnaam Bob Angelo, ontmoet tijdens een vakantie in Denemarken. Bij thuiskomst werd hij door Engelschman geïntroduceerd bij het COC en Piet Visser besloot daarop lid te worden. Dat was in 1949.

‘Dit 60-jarige lidmaatschap is iets om niet alleen bij stil te staan, maar ook om even stil van te worden’, aldus Dennis Boutkan.

COC Amsterdam besteed veel aandacht aan de positie van roze ouderen in de hoofdstad. Piet Visser maakt deel uit van de roze seniorengroep van het COC Amsterdam, een gezelligheidsclub die elke twee weken bij elkaar komt in de Rozenstraat. Er is veel behoefte aan ontmoeting en gezelligheid. COC Amsterdam vindt dat de positie van roze ouderen in Amsterdam moet worden verbeterd. Roze ouderen zijn de voorvechters van de homo-emancipatie en hebben veel gedaan om het voor volgende generatie makkelijker te maken. ‘Dat mag niet worden vergeten’, aldus COC Amsterdam.

Een van de vrijwilligers van het COC heeft enkele roze ouderen geïnterviewd en de interviews gebundeld in een boekje. Het eerste exemplaar werd aan Piet Visser uitgereikt.

COC Amsterdam maakt deel uit van de federatie COC Nederland, de oudste holebi-belangenorganisatie opgericht in 1946.