Volver a la vista general

Gerard Reve conmemorado en la iglesia de Vitus en Blauwhuis

In Greonterp – in Huize Het Gras – verdiepte Reve zich in het katholicisme en schreef hij de veelgeprezen verhalen- en gedichtenbundel _Nader tot U_. Volgens een aantal Reve-bewonderaars zou de schrijver begraven hebben willen worden op het kerkhof van het naburige Blauwhuis.

De bijeenkomst in de Sint-Vitus gedenkt Reve met liederen, muziek, dans, poëzie en proza. Onder de aanwezige artiesten is Herman Finkers, die voorleest uit eigen werk en onder meer Gregoriaanse gezangen ten gehore brengt.
Gerard Reve conmemorado en la iglesia de Vitus en Blauwhuis
Gastheer in Blauwhuis is de pastoor van de Sint-Vituskerk, pater franciscaan Leo van Ulden, tevens vicaris-generaal van het bisdom Groningen-Leeuwarden.

“Ik geloof ten diepste dat het katholieke geloof van Gerard Reve oprecht was”, zegt pater Van Ulden. “Zijn vaak als blasfemisch aangemerkte gedichten beschouw ik als provocaties van God. Zoals kinderen hun ouders provoceren, ging het Reve er ook om God als het ware uit de tent te lokken: ‘Ik zeg dit over je, dus word boos op mij, sla of omhels mij, maar kom en doe iets’.”