Volver a la vista general

1ª Alfombra Rosa Atención a personas mayores LGBT De Rietvinck

De Roze Loper is bestemd voor (ouderen)zorginstellingen met een klimaat waarin lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) zich veilig en prettig voelen. Er wordt gekeken naar zaken als: zijn er activiteiten voor ‘roze’ ouderen, is het personeel specifiek getraind en wordt bij intakes gevraagd naar een geslachtsneutrale ‘partner’ of juist naar een ‘echtgeno(o)t(e)’.

De Rietvinck (onderdeel van OsiraGroep), waar veel roze ouderen wonen, is een voorloper op het gebied van LHBT-vriendelijke zorg. Men organiseert maandelijks een Café Rosé, er is een ‘roze’ dagbesteding en medewerkers worden getraind in het verlenen van HLBT-vriendelijke zorg. Bovendien is De Rietvinck betrokken bij de ‘roze’ aanleunwoningen van het L.A. Rieshuis. Het woonzorgcentrum doorstond de tolerantiescan met glans, zo constateert KIWA.

Aandacht voor LHBT-vriendelijkheid in de ouderenzorg is hard nodig. Zo blijkt uit recent onderzoek dat er volgens één derde van de verzorgenden in hun instelling nooit aandacht is voor LHBT-ouderen. Bijna de helft van de verzorgenden meent dat er amper LHBT-ouderen in hun instelling zijn, terwijl Nederland in totaal zo’n 350.000 oudere LHBT’s kent.

De eerste nationale Roze Loper wordt door voormalig staatssecretaris Jet Bussemaker uitgereikt aan Eric van der Burg (regiodirecteur OsiraGroep) en Babs Hooijer (manager Zorg & Welzijn De Rietvinck) in aanwezigheid van Liane den Haan (directeur ANBO), Vera Bergkamp (vicevoorzitter COC Nederland) en Ferdinand Strijthagen (Schorer).

De Roze Loper is een initiatief van het Consortium Roze 50+ (ANBO, COC, Movisie en Schorer), naar een idee van COC Nijmegen.

Binnenkort kunnen ook andere (ouderen)zorginstellingen zich aanmelden voor een tolerantiescan.