Volver a la vista general

Los centros asistenciales de Ámsterdam se unen a Grey Pride

Het is voor het eerst dat deze zeven Amsterdamse zorginstellingen gezamenlijk optrekken in het erkennen van het bestaan van homoseksuele ouderen in hun zorgcentrum.

Van 31 juli tot en met 8 augustus a.s. vindt de roze Estafette plaats. Voorzitter Dennis Boutkan van COC Amsterdam vindt het een sterk initiatief.

‘Amsterdamse instellingen laten zien dat ze serieus zaak maken van homovriendelijke zorg’, zegt Boutkan.

Ook vindt COC Amsterdam het belangrijk dat er tijdens de Amsterdam Pride-week aandacht is voor roze ouderen. Volgens Boutkan is dit de generatie die zich hard heeft ingezet voor de homo-emancipatie in Amsterdam.

‘Homoseksuele en lesbische ouderen zijn vaak een vergeten groep’, weet Margo Niestadt, projectleider van het Consortium Roze 50+ – een samenwerkingsverband van Anbo, COC, Movisie en Schorer.

‘Voor roze ouderen betekent dit vaak dat ze na een open leven, ze weer in de kast moeten’, zegt Niestadt. ‘Het is fantastisch dat een aantal zorginstellingen de Gay Pride aangrijpt om samen de zichtbaarheid van circa 5.000 Amsterdamse roze ouderen te vergroten, zodat er meer begrip en acceptatie ontstaat bij leeftijdsgenoten’.

De Grey Pride biedt iedere dag van de Amsterdam Pride-week een culturele activiteit met een vrolijk roze randje. De startdatum is 31 juli met de aftrap door ProGay-voorzitter Frank van Dalen bij de Flesseman in Amsterdam Centrum.

Het volledige programma van de Grey Pride is te vinden op de sites van Roze50Plus en COC Amsterdam. Tijdens de estafette zijn er de verkiezing van Mister en Miss Grey Pride en een roze ouderen-brunch.

COC Amsterdam wil dat in 2010 meer Roze Lopers aan Amsterdamse instellingen worden uitgereikt. De Roze Loper is een certificaat voor zorginstellingen die goed scoren op het aanbieden van homovriendelijke zorg. Zie voor meer informatie de site van de Roze Loper.