Volver a la vista general

El COC insta a la investigación policial urgente del caso de extorsión

In mei kwam aan het licht dat een groep Marokkaanse tieners in Bergen op Zoom homo’s afperst. Twee jongeren zitten inmiddels vast. Naar een derde verdachte wordt nog gezocht. Justitie sluit niet uit dat er meer personen bij de zaak betrokken zijn.

Hoogstwaarschijnlijk zijn tientallen homo’s het afgelopen jaar in Bergen op Zoom het slachtoffer geworden van afpersing. Dat concludeert het Brabantse dagblad BN De Stem op grond van gesprekken met enkele slachtoffers en uit chatsessies op homosites. Bij de politie Midden- en West-Brabant hebben echter slechts vijf homoseksuele mannen melding gemaakt van de afpersing. Twee van hen deden ook daadwerkelijk aangifte. De anderen zouden overwegen dat te doen.

Voorzitter Peter Verhaegh van COC West-Brabant West & Tholen denkt dat de meeste slachtoffers zich nooit met naam en toenaam bij de politie zullen melden. Verhaegh wijst erop dat een deel van de slachtoffers bewust contact hebben gezocht met minderjarige jongens. ‘Dat is strafbaar en dat maakt het nogal lastig om daarmee naar buiten te komen’, zegt Verhaegh.

Uit de anonieme meldingen die hij wél heeft gezien, maakt Verhaegh op dat de afpersertjes homo’s lokten uit heel het land en ook uit België. ‘Dat gaat van Utrecht, Eindhoven en Tilburg tot aan Zeeland en Vlaanderen’, zegt Verhaegh. Een Amsterdams slachtoffer stelt dat de afpersers al sinds medio vorig jaar actief zijn. De politie van Midden- en West-Brabant vindt het echter nog te vroeg om dat te bevestigen.

COC Nederland dringt aan op spoed in het politieonderzoek om zo snel mogelijk een einde te maken aan de afpersingspraktijken van de daders. Het COC wijst er op dat niet alleen de afpersingspraktijken strafbaar zijn. ‘Het mag duidelijk zijn dat ook het zoeken van seksuele contacten met minderjarigen strafbaar is’, aldus COC-woordvoerder Philip Tijsma. ‘Als daar in deze zaken sprake van was, dient ook dat aspect beslist door de politie onderzocht en aangepakt te worden’.

De uitdraaien van chatsessies op homosites, die in het bezit zijn van BN DeStem, geven het beeld dat slachtoffers geen aangifte durven te doen uit angst voor de eventuele juridische gevolgen. Er zijn slachtoffers die wisten dat de persoon waar zij mee afspraken minderjarig was. Alle slachtoffers waren in de stellige overtuiging dat zij afspraken met Nederlandse jongens, terwijl het in werkelijkheid ging om Marokkanen. Ook de angst voor represailles van die kant zit er stevig in.

De jongens legden via homo-datingsites als Bullchat.nl contact met mannen die op zoek waren naar seks. Met hen maakten zij een afspraak in Bergen op Zoom. Daar confronteerden zij de mannen vervolgens met de uitgeprinte chatsessies en met het feit dat hun beoogde sekspartner minderjarig was. Ze dreigden naar de politie te stappen als er niet werd betaald. De slachtoffers werden gedwongen geld op te nemen bij pinautomaten en soms beroofd van horloges en gsm’s. Sommigen raakten zeker 750 euro kwijt. Tegen enkele mannen zou ook geweld zijn gebruikt. Een van de slachtoffers werd zelfs bedreigd met een vuurwapen.

Para más información, consulte nuestro dossier Seguridad y discriminación.