Volver a la vista general

Vacunas gratuitas contra la hepatitis B durante el Orgullo Gay de A'dam

Sinds 2002 worden MSM in Amsterdam in het kader van een landelijk vaccinatieprogramma gratis gevaccineerd tegen hepatitis B. De gratis vaccinatie wordt aangeboden op de Soa-polikliniek en de afdeling Infectieziekten.

Sinds 2006 vaccineert de GGD ook in het uitgaanscircuit. Met een team van mannelijke verpleegkundigen en wervers trekken zij er wekelijks op uit om mannen in het uitgaanscircuit te informeren en te vaccineren. Sinds de start van deze campagne zijn er inmiddels op deze manier ongeveer 13.000 mannen in Amsterdam gevaccineerd. De GGD schat echter dat er in haar werkgebied circa 10.000-12.000 vooral jongere MSM nog niet gevaccineerd zijn.

Makkelijk overdraagbaar

Naar schatting 1 op de 5 mannen in Amsterdam die seks heeft met mannen komt in aanraking met hepatitis B.

Hepatitis B is een leverontsteking die ernstig kan verlopen. De lever kan er blijvend beschadigd door raken en er kan leverkanker ontstaan. Verder kun je het virus bij je blijven dragen zonder dat je klachten hebt.

Je kunt het gemakkelijk overdragen, bijvoorbeeld via seksueel contact of bloed-bloed contact, maar ook door het delen van scheermesjes, nagelschaartjes, tandenborstels e.d.

Het virus is zeer besmettelijk, circa honderd maal besmettelijker dan hiv. Gebruik van condooms verkleint de kans op hepatitis B, maar beschermt niet volledig. Alleen volledige vaccinatie kan hepatitis B voorkomen.

Vaccineren tijdens de Amsterdam Gay Pride

Verpleegkundigen van de GGD Amsterdam zijn met een mobiele vaccinatie-unit aanwezig:
– vrijdag 6 augustus – Reguliersdwarsstraat – 20.00-23.00 uur
– zaterdag 7 augustus – Reguliersdwarsstraat – 13.00-19.00 uur
– zondag 8 augustus – Stopera – 15.00-19.00 uur

Voor meer informatie over de gratis hepatitis B-vaccinatiecampagne: www.b-a-man.nl of www.ggdmobiel.nl.