Volver a la vista general

Zóciëteit - Debate de las Bodas de Plata con Dorenbos

Naast Bert Dorenbos – tegenwoordig directeur van anti-abortusorganisatie Schreeuw om Leven – wordt aan het debat deelgenomen door Gert Hekma (universitair docent homostudies aan de Universiteit van Amsterdam), Gaykrant-hoofdredacteur Henk Krol en PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch.

Voorproefje

In een interview op de site van het Christelijk Informatiepunt (CIP) blikt Bert Dorenbos alvast vooruit op zijn deelname aan het minisymposium.

Daarin laat hij geen enkel misverstand bestaan over zijn orthodox-bijbelse afwijzing van het praktiseren van homoseksualiteit en de door hem afgewezen integratievisie van het COC. Volgens Dorenbos snoert de ‘homobeweging’ met zijn ‘intolerantie’ christenen de mond waardoor zij hun visie niet meer durven uitdragen.

Het CIP-artikel is daarmee een mooi voorproefje op zijn bijdrage aan het debat – zie voor een link onderaan dit bericht.

Bovendien grijpt Dorenbos de Zóciëteit-bijeenkomst aan om in zijn programma ‘Brink’ op de christelijke tv-zender Family7 vanaf 17 augustus de drie delen van zijn interview met ‘ex-homoseksueel’ Richard Oostrum, medewerker van stichting Different, te herhalen.

Foutjes

Er staan in dat CIP-stuk overigens nogal wat feitelijke foutjes en er worden zaken door elkaar gehaald die duidelijk maken dat Dorenbos nog niet echt thuis is in ‘roze kringen’. Hekma wordt bijvoorbeeld complimenteus – maar ten onrechte – hoogleraar homostudies genoemd.

Dorenbos spreekt ook over een jubileum van het COC, terwijl het toch echt gaat om de zilveren viering van Zóciëteit – een club die al sinds 1986 los van het COC opereert.

Maar ja, Dorenbos dacht eerder ook al dat de Gaykrant het blad van het COC was… Hij zal er snel genoeg achter komen dat holebi’s eigenlijk net gereformeerden zijn… Die kenmerken zich immers ook door ‘eenheid in verscheidenheid’…om het maar ‘ns zó te zeggen.

Vrijwilliger?

Wat wel verwondering wekt, is dat Dorenbos zegt dat zijn deelname aan het debat zijn eerste activiteit als COC-vrijwilliger is. Bij COC Nederland is daarvan niets bekend.

Bij navraag is gebleken dat Dorenbos ook geen vrijwilliger is geworden bij Zöciëteit of bij de Gaykrant. Henk Krol heeft hem wel uitgenodigd om vrijwilliger bij de Gaykrant te worden – als mogelijk opstapje naar een dienstverband – maar heeft op dat aanbod nooit een reactie van Dorenbos gekregen.

Overigens wacht COC Nederland ook nog altijd op een sollicitatiebrief van Dorenbos, die – zo blijkt uit een posting op Standpunt.nl – nog altijd een betaalde baan bij het COC ambieert om zijn bijbelse visie op homoseksualiteit te kunnen uitdragen.

Fijn toeven

Het minisymposium begint om 15.30 uur en wordt tegen 17.00 uur afgesloten door Paul Haenen die op de hem bekende wijze ‘conclusies’ zal trekken en de aanwezigen in de stemming zal brengen voor de daarop volgende borrel en buffet.
Zóciëteit - Debate de las Bodas de Plata con Dorenbos
De jubileumavond wordt afgesloten met Paul Haenen’s toneelstuk In bed is het fijn toeven met Mike Starink en Jeroen Bos.

ZILVEREN JUBILEUM

Datum: zaterdag 21 augustus 2010 – aanvang: 15.00 uur
Locatie: Betty Asfaltcomplex – Nieuwezijds Voorburgwal 282 te Amsterdam
Zie voor alle informatie: Zóciëteit-zilveren viering.

En

Zóciëteit

is een vereniging, waar homo’s vanaf een jaar of 30 elkaar kunnen ontmoeten in een ongedwongen sfeer in activiteitengroepjes, die naar het filmhuis gaan, met elkaar een goed boek lezen, een lange wandeling maken, bridgen, een museum bezoeken of een fietstocht maken. Regelmatig organiseert de Zóciëteit ook lezingen in het bredere kader van de homo-emancipatie. De vereniging is in 1986 opgericht al een soort alternatief voor het meer commerciële uitgaansleven in Amsterdam.

Véase también:

“Christenen durven niet duidelijk te zijn over homoseksualiteit” – CIP-interview met Bert Dorenbos over zijn deelname aan het debat over ‘De Stand van de Homo-emancipatie’ met Hekma, Krol en Marcouch.

Dorenbos, antiguo dirigente de EO, se presenta al COC