Volver a la vista general

Fallece el activista gay de la primera hora de Leiden

Henk van Putten was al vroeg als openlijke homo actief in Leiden, nog voordat er sprake was van een georganiseerde homobeweging.

Open Huis

Vanaf 1971, toen veel homo’s nog nauwelijks voor hun seksuele geaardheid durfden uit te komen, organiseerde hij onder de naam ‘Open Huis’ maandelijkse huiskamerbijeenkomsten in zijn woning aan de Oude Singel. Henk was erg gastvrij en iedereen uit de betrekkelijk kleine homoscene die toen in Leiden bestond, was welkom met zijn of haar persoonlijke verhaal. Bijzonder was dat hij lesbische vrouwen gelijk behandelde, iets wat voor homojongens en -mannen toen zeker niet vanzelfsprekend was.

Eerste Homocafé

Halverwege de jaren zeventig begon hij het eerste Leidse homocafé, _De Klikspaan_, eerst aan de Langebrug, later in de Doelensteeg, waar veel Leidse homo’s en lesbo’s hun eerste vriendje of vriendinnetje hebben ontmoet.

Georganiseerde Homobeweging

In 1971 Henk een van de medeoprichters van de Leidse Werkgroep Homoseksualiteit (LWH). Dat was niet de eerste homo-organisatie van Leiden: dat was de Leidse Studenten Werkgroep Homoseksualiteit (LSWH) die in 1968 was opgericht, maar die had zichzelf in 1970 weer opgeheven. Uit het LWH is in 2000, samen met de Lesbische Vrouwen Leiden (LVL), COC Leiden ontstaan.

COC Leiden en de Leidse homogemeenschap hebben veel aan Henk te danken. Het COC wenst zijn nabestaanden en vrienden veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.