Volver a la vista general

Lanzamiento de las Alianzas Gay-Hetero Limburgo

Sommige meisjes worden verliefd op hun schoolvriendinnetje en sommige jongens staan in vuur en vlam voor die ene bink uit de examenklas. Soms wordt dat niet geaccepteerd en soms ook wel.

Daarom starten St. Jan/Carbooncollege uit Hoensbroek, Sophianum uit Gulpen en St. Maartenscollege (2x) en Porta Mosana college (2x) uit Maastricht met een GSA.

Een GSA is een groep van homo-, bi- en heteroseksuele leerlingen die samen met docenten homoseksualiteit zichtbaar en bespreekbaar maken op hun school. Een GSA kan acties opzetten, zoals bijvoorbeeld een postercampagne, zorgen dat er voorlichters van het COC in de klas komen of een debat organiseren.

Een GSA is dus een groep leerlingen die samen aan de school willen laten zien dat hun samenzijn en vriendschap geen enkel probleem is en richt zich op alle leerlingen die zich willen inzetten om hun school een veilige en tolerante plek te maken voor holebi’s.

Bij de GSA’s kunnen zowel jongeren als docenten zich aanmelden. Zij delen hun plannen met andere leerlingen zodat iedereen daar gebruik van kan maken. Zo zal er een beweging ontstaan van leerlingen die er op verschillende scholen voor zullen zorgen dat hun school een veilige plek is voor iedereen.
Lanzamiento de las Alianzas Gay-Hetero Limburgo
Het GSA-concept komt uit de Verenigde Staten. Daar zijn al op 3500 scholen GSA’s opgericht. In Nederland zijn ondertussen verschillende GSA’s gestart.

De Limburgse GSA’s zijn onderdeel van het project _Veilige School Limburg_, een initiatief van COC Limburg in samenwerking met GGD Zuid-Limburg, de Algemene Onderwijsbond (AOb), de gemeenten Maastricht en Heerlen en de provincie Limburg. Veilige School Limburg heeft tot doel het bevorderen van de sociale veiligheid van homo- en biseksuele leerlingen en medewerkers in het voortgezet onderwijs in Limburg.

COC Limburg begeleidt en ondersteunt het GSA-netwerk. Leerlingen kunnen aankloppen voor advies en het COC helpt met het oprichten van GSA’s in de provincie. Het is faciliteren van hoop en moed. Iets wat hard nodig is. COC Limburg zal dan ook in de komende jaren verschillende dagen organiseren waarbij GSA’s bij elkaar kunnen komen en van elkaar kunnen leren om nog meer resultaat te halen.

‘Om scholen een veilige en tolerante plek te maken voor holebi’s zullen we hen op scholen moeten ondersteunen’, zegt projectleider Jack Kraf van Veilige School Limburg. ‘Zij zijn degenen die het gesprek aangaan met hun medeleerlingen en kunnen het onderwerp op de agenda zetten van schooldirecties’.

Nog steeds vindt 50 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs dat hun school niet veilig genoeg is om voor je seksuele voorkeur uit te komen.

‘GSA’s kunnen seksuele diversiteit binnen de school bespreekbaar maken’, zegt Kraft. ‘Leerlingen leiden hun eigen emancipatieproces terwijl het COC hen begeleidt, ondersteunt en voorwaarden creëert waarmee zij hun doel kunnen bereiken’.

Op vrijdagmiddag 1 oktober 2010 zullen de directies van bovengenoemde scholen met hun eigen GSA’s een manifest ondertekenen om homoseksualiteit en diversiteit bespreekbaar en zichtbaar te maken. Deze bijeenkomst vindt plaats in het schoolrestaurant Bonnefooi van het Sint-Maartenscollege in Maastricht en duurt van 14.00-17.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst zal een bekende Nederlander (een musicalster die 2 jaar lang de hoofdrol heeft gespeeld in een grote musical) geïnterviewd worden door leerlingen over zijn coming-out.

Lanzamiento de las Alianzas Gay-Hetero Limburgo

Datum: vrijdag 1 oktober 2010 – 14.00-17.00 uur
Locatie: Schoolrestaurant Bonnefooi, Sint-Maartenscollege
Bemelerweg 1 te Maastricht

El programa

bestaat uit een formeel en een informeel gedeelte en ziet er in grote lijnen als volgt uit:

• Ontvangst
• Welkomstwoord door Jack Kraft, projectleider Veilige School Limburg
• Inleiding door Henrik Fokke, voorzitter COC Limburg
• Interview met bekende Nederlandse musicalster over zijn coming-out
• Ondertekening van GSA Manifest door directies van de zes GSA-scholen en hun leerlingen
• Lied door Mitchel Immerzeel, GSA-lid en leerling, Carboon College St. Jan te Heerlen

De bijeenkomst komt tot stand met medewerking van o.a. Jongeren Productiehuis Maastricht.

Zie voor meer informatie ook de websites: Veilige School Limburg en Gay Straight Alliance.