Volver a la vista general

Documental y blog HUMAN '¡Socorro! Un gay en clase'

El documental

Als COC-voorlichter Claudia van Deudekom in haar omgeving vertelt dat ze voorlichting geeft over homoseksualiteit aan jongeren op middelbare scholen ontlokt dat de meest uiteenlopende reacties. Van ‘ Is dat nou nog wel nodig?’ tot ‘Is dat niet gevaarlijk met al die allochtonen in de klas?

Het leek haar daarom een goed idee om deze voorlichtingslessen op film vast te leggen, om zo te kunnen laten zien wat er in de klassen speelt.

Samen met regisseur Doesjka van Hoogdalem volgde ze een jaar lang een aantal voorlichters in hun rondgang langs de scholen in de regio Amsterdam. De camera staat midden in de groep en volgt de leerlingen in hun reacties op de verhalen van de voorlichters. De onthutsende, uitzichtloze, hoopgevende en ontroerende reacties geven een goudeerlijk beeld over hoe jongeren anno 2010 denken over homoseksualiteit. En als ze één ding duidelijk maken dan is het wel dat het geven van voorlichting nog steeds broodnodig is!

HUMAN-documentaire:
– regie: Doesjka van Hoogdalem
– naar een idee van Claudia van Deudekom
– uitzending: maandag 13 december 2010 – 23.00-23.50 uur op Nederland 2

Zie voor meer informatie: HUMAN – Help! Een homo in de klas

Voor wie de uitzending heeft gemist

Zie Uitzending Gemist – Help! Een homo in de klas.

Het blog

Op het blog kijk je mee over de schouders van de voorlichters. Zij doen verslag over wat ze meemaken in de klassen waar zij komen en nodigen je uit mee te denken over lastige onderwerpen, zoals homoseksualiteit & religie.

Daarnaast kun je hier verschillende filmpjes bekijken. De meeste voorlichters hebben een kort filmpje gemaakt waarin zij vertellen over hun coming-out. Je hoort ook hoe mensen uit hun omgeving reageerden op die mededeling.

De camera reist door Nederland zodat elke week nieuwe coming-outfilmpjes getoond kunnen worden. Je kunt ook alvast fragmenten bekijken uit de documentaire.

Zie het BLOG – Help! Een homo in de klas.

De dialoog

De blog en documentaire ‘Help! Een homo in de klas’ zijn onderdeel van een cross-mediaal project van HUMAN, Humanistisch Verbond, De Dialoog en het COC. Doel daarvan is het bespreekbaar maken van homoseksualiteit zoals dat op scholen gebeurd in voorlichtingslessen voor een breder publiek bekend te maken.
Documental y blog HUMAN '¡Socorro! Un gay en clase'
Maar het bespreekbaar maken van homoseksualiteit speelt niet alleen op scholen, maar is overal in de maatschappij van groot belang. Dit wordt door het COC, Humanistisch Verbond en de stichting Malaica uitgevoerd in het kader van het Project Dialoog – zie daarvoor www.dedialoog.nu.