Volver a la vista general

Detenida la actuación de la banda homófoba Jedi Mind Tricks en Melkweg

‘Het optreden van een dergelijke band past wat ons betreft niet in Amsterdam, waar we juist stelling nemen tegen homofoob geweld’, aldus voorzitter Dennis Boutkan van COC Amsterdam. ‘Jongeren moet je niet leren dat geweld tegen homo’s verheerlijkt mag worden’.

Het stoort COC Amsterdam dat de Melkweg zegt dat deze songs al lang niet meer worden uitgevoerd. Volgens het COC Amsterdam is dat niet het punt. De homofobe teksten zijn nog helemaal niet zo oud, bovendien kan de Melkweg niet met zekerheid zeggen dat deze songs niet meer worden uitgevoerd. Volgens COC Amsterdam is er ook geen enkele garantie van de band dat de homofobe teksten niet worden gebruikt.

De band heeft namelijk op geen enkele manier afstand genomen van haar homofobe teksten. ‘Het is eigenlijk nog erger, want in een interview in 2007 heeft zanger Vinnie Paz, zijn homofobe teksten afgedaan als ‘straattaal’’, zegt Boutkan.

De invloed van homofobe teksten op jongerencultuur is erg groot. COC Amsterdam vindt daarom dat je geen band naar Amsterdam moet willen halen die oproept tot geweld tegen homo’s. Door dit optreden toe te staan keurt de Melkweg het gedachtegoed van de band impliciet goed.

‘Het is vreselijk om kunstuitingen te moeten censureren, maar waar geweld en discriminatie worden verheerlijkt, stopt wat ons betreft de artistieke vrijheid’, aldus Boutkan.

COC Amsterdam roept de Melkweg daarom op om af te zien van het optreden van Jedi Mind Tricks aanstaande donderdag 11 november.

Zie ter informatie ook:

COC Amsterdam – Open brief aan de Melkweg.

De Melkweg – statement concert Jedi Mind Tricks – met daaraan toegevoegd een verklaring van Jedi Mind Tricks waarin zij stellen niet homofoob te zijn.

Consulte además nuestro dossier Seguridad y discriminación.