Volver a la vista general

Los escolares se visten de morado contra la homofobia

GSA’s vragen hun medeleerlingen om zoveel mogelijk paars te dragen naar school en delen die dag duizenden paarse polsbandjes en buttons uit.
Los escolares se visten de morado contra la homofobia
_Zoals hier leerlingen van het Sophianum College uit Limburg._

Nazmul (17), leider van de GSA van het Aldlân College uit Leeuwarden bedacht de actie en zet het groots uit op zijn school. ‘We gaan er voor zorgen dat de hele school paars kleurt. Het moet afgelopen zijn met het gepest en getreiter alleen maar omdat je homo of lesbo bent op zoveel scholen. Iedereen moet gewoon zichzelf kunnen zijn’.

Een statement tegen homofobie is op Nederlandse scholen nog hard nodig. ‘Zeker de helft van alle leerlingen zegt dat het op hun school niet veilig genoeg is om uit de kast te komen en net zoveel leerlingen zegt een probleem te hebben met openlijke homoseksualiteit’, zegt Geert-Jan Edelenbosch, projectleider jongeren en onderwijs bij COC Nederland.

Paarse Vrijdag komt overwaaien uit de Verenigde Staten. Daar hebben leerlingen door heel het land paars gedragen om stil te staan bij de reeks zelfmoorden onder homojongeren die onlangs in het nieuws was. In Nederland is suïcide onder homojongeren ook een probleem. De helft van alle homojongeren heeft wel eens aan zelfmoord gedacht en heeft 9 procent van de homo/bi-jongens en 16 procent van de lesbo/bi-meiden heeft wel eens een zelfmoordpoging ondernomen. Dat is vijf keer vaker dan bij heterojongeren.

Paarse vrijdag wordt gehouden op de 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten. Leerlingen kunnen het actiemateriaal bestellen bij het COC op gsa(@)coc.nl. Meer informatie over GSA’s op www.gaystraightalliance.nl.