Volver a la vista general

Amsterdam - Rochdale desecha el complejo de viviendas rosa

De Amsterdamse woon-zorginstelling OsiraGroep heeft eerder dit jaar een intentieverklaring getekend met Rochdale. De woningbouwcoöperatie zou in 2011 beginnen met sloop en nieuwbouw in Amsterdam-West. OsiraGroep zou er vervolgens vanaf 2013 24 woonzorg-eenheden exploiteren.

In de afgelopen maanden werkten de woonzorgorganisatie, COC Amsterdam en OutForever aan het concept van een community rondom het toekomstige zorgcomplex. Ook zijn er plannen gesmeed om oudere homoseksuele Amsterdammers warm te laten lopen voor de plannen. COC Amsterdam en OutForever zijn bij het project betrokken vanwege hun kennis en expertise rond ‘roze’ ouderen. Eind dit jaar zouden de drie betrokken organisaties een samenwerkingsovereenkomst sluiten.

COC Amsterdam is bijzonder teleurgesteld over het besluit van Rochdale.

‘Hiermee vervalt een belangrijke kans om een bijzonder roze wooncomplex te realiseren’, zegt voorzitter Dennis Boutkan van COC Amsterdam. ‘Het concept biedt veel ruimte aan de toekomstige bewoners, omdat zij veel wensen zelf kunnen invullen. Wij vinden het bovendien een aderlating voor Amsterdam Gay Capital. Amsterdam is sterk als homo-emancipatiestad. Dit innovatieve project was een belangrijke stap voor een doelgroep die het niet makkelijk heeft in de reguliere zorg’.

Rochdale heeft het besluit genomen vanwege haar financiële situatie. Er is geprobeerd Rochdale op andere gedachten te brengen. COC Amsterdam vindt dat met het schrappen het ‘momentum’ is verloren. Rochdale wil mogelijk over twee jaar wel starten, maar geeft echter geen enkele garantie. Het is volgens Boutkan dan ook zeer de vraag of het complex er ooit gaat komen.
Amsterdam - Rochdale desecha el complejo de viviendas rosa
COC Amsterdam en OutForever roepen Rochdale op om het besluit te heroverwegen. Het is een kleinschalig project met geringe financiële risico’s. Het belang voor Amsterdam en roze ouderen is echter zeer groot.

‘Het maatschappelijk rendement blijkt het ondergeschoven kind te zijn van andere prioriteiten’, aldus Boutkan.

Vanuit de gemeenteraad zijn al eerder vragen gesteld over het realiseren van een complex voor roze bewoners. Roze ouderen zijn vaak eenzaam in de reguliere zorg en de zorg is niet altijd adequaat afgestemd op hun behoefte. In een roze zorgcomplex kunnen ouderen gewoon zijn wie ze willen zijn, aldus het COC Amsterdam.

Vandaag vindt in Amsterdam een debat plaats over het roze ouderenbeleid in Amsterdam in aanwezigheid van de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg.