Volver a la vista general

El Consejo de Ministros participa en el Purple Friday

‘Paars is de kleur van moed en fierheid’, legde Van Bijsterveldt uit. Zelf droeg ze ook nog eens een paarse shawl. ‘Jonge mensen op scholen die homo of lesbisch zijn, moeten de ruimte en veiligheid hebben om zichzelf te kunnen zijn’, aldus de minister die ook over emancipatie gaat. Ze wees op het toenemende geweld tegen homo’s en noemde de ‘paarse actie’ van het kabinet ‘echt een steuntje in de rug’.

‘Het is de eerste keer dat ik zo’n bandje draag, maar ik doe het met overtuiging’, zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Hij toonde zich zeer fel gekant tegen homofobie, net als premier Mark Rutte later op zijn wekelijkse persconferentie.

‘Dat we paars dragen zegt dat we een tolerant land zijn, tegenover allerlei zaken waarin mensen hun eigen keuzes maken. Maar we zien te veel dat kinderen angstig zijn om ervoor uit te komen, dat ze zich niet comfortabel voelen’, aldus premier Rutte.

Tienduizenden leerlingen op 130 scholen droegen vrijdag paarse kleding, polsbandjes en buttons om te laten zien dat het afgelopen moet zijn met homofobie op school.
El Consejo de Ministros participa en el Purple Friday
Zoals hier leerlingen van het Limburgse Sophianum College.

Viernes morado

is een initiatief van de Gay-Straight Alliances (GSA’s – zie: www.gaystraightalliance.nl), groepjes homo- en heteroleerlingen die werken aan een homo- en transvriendelijk klimaat op school. GSA’s worden ondersteund door COC Nederland.

Ter gelegenheid van Paarse Vrijdag ging vandaag ook een videoclip in première waarin jonge bekende Nederlanders als Gaite Jansen, Robert de Hoog, TMF-VJ Veronica, rappers als Dio en Monsif en diverse Spangas-acteurs zich uitspreken tegen homofobie op school.

De clip is geregisseerd door Sia Hermanides. Eerder maakte Hermanides de bekroonde korte film Suikertrip en werkt momenteel aan de serie Heet Gras waarin een lesbisch meisje de hoofdrol vervult.

De clip Gay-Straight Alliance – Liefde is van iedereen ook te zien op YouTube.