Volver a la vista general

Bergen op Zoom - Piden penas de cárcel por extorsionar a un gay

De man had met één van de jongens een ontmoeting geregeld via een homo-datingsite. Toen de man op de ontmoetingsplek kwam, trof hij daar echter de drie jongens die geld wilden zien. Als het slachtoffer niet pinde, zouden ze hem aangeven bij de politie wegens het zoeken van sekscontacten met minderjarigen.

De geëiste straffen zijn 105 dagen jeugddetentie waarvan zestig dagen voorwaardelijk, en 63 dagen jeugddetentie waarvan zestig dagen voorwaardelijk.

Omdat de verdachten respectievelijk 45 en drie dagen in voorarrest hebben gezeten, komt het er op neer dat ze ook bij zo’n veroordeling niet meer naar de jeugdgevangenis hoeven omdat het voorarrest gelijkstaat aan de straf.

Naast deze celstraf eiste het OM tegen hen een proeftijd van twee jaar en een verplichte begeleiding door de jeugdreclassering. Hier nog bovenop wil het OM nog dertig uur leerstraf en dertig uur werkstraf voor de 16-jarige en 120 uur werkstraf en dertig uur leerstraf voor de 17-jarige.

In deze zaak werd aanvankelijk gesproken over vermoedelijk tientallen homo’s die afgeperst zouden zijn. Het OM heeft wel signalen dat er meer zaken zijn geweest, maar daar is geen aangiften van gedaan.

Mogelijk durven andere afgeperste mannen geen aangifte te doen uit angst zelf te worden vervolgd voor het zoeken van sekscontacten met minderjarigen. Ook dat is namelijk strafbaar.

Het slachtoffer in deze zaak wordt daarvoor echter niet vervolgd, omdat daarvoor volgens het OM niet voldoende bewijs zou zijn.

De verdachten zijn overigens niet van Marokkaanse komaf, zoals eerder is gemeld. Het blijkt in deze zaak om Bergenaren van Turkse komaf te gaan.

De advocaat van de verdachten gaf gisteren op verzoek van de ouders van zijn cliënten geen commentaar op de zaak, die vanwege de minderjarige leeftijd van zijn cliënten in beslotenheid werd behandeld.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Dat de derde verdachte pas in maart voor de rechter komt, heeft volgens het OM geen bijzondere reden maar was een ‘plantechnische’ zaak.

Para más información, consulte nuestro dossier Seguridad y discriminación.