Volver a la vista general

Muchas reacciones negativas a la escena de la publicación de GTST

Op diverse sociale media spreken jongeren vandaag hun afschuw uit over een volstrekt onschuldige vrijscene van de karakters Lucas en Edwin in een uitzending van GTST van woensdagavond.

Volgens het COC toont de lawine van negatieve reacties aan ‘dat Nederland nog lang niet zo tolerant tegenover gays staat als vaak wordt gedacht’.

Zoenen

‘Als mensen een heteropaartje zien zoenen, denken de ze ‘leuk, die zijn verliefd’ maar als het over twee jongens gaat vindt de helft van Nederland dat plotseling aanstootgevend’, aldus COC-woordvoerder Philip Tijsma. Hij verwijst daarbij naar recent onderzoek van het Sociaal- en Cultureel Planbureau.

Het baart het COC grote zorgen dat de negatieve reacties veelal afkomstig zijn van jongeren.

‘Al is het helaas geen verrassing’, aldus Tijsma. ‘We weten uit onderzoek dat de helft van de middelbare scholieren moeite heeft met openlijke homoseksualiteit. Lesbische en homoseksuele leerlingen leiden enorm onder al het gescheld en gepest. Zelfmoordcijfers liggen tot vijf keer hoger dan bij heterojongeren’.

Voorlichting op elke school

Het COC wil daarom dat voorlichting over homoseksualiteit verplicht wordt op elke school. Een voorstel daartoe van een meerderheid in de Tweede Kamer is nog altijd niet uitgevoerd door Onderwijsminister Van Bijsterveldt.

‘En als COC kunnen we jongeren helpen om hun school homovriendelijker te maken, zelfs als ze het nog niet aandurven om dat zelf te doen’, aldus de zegsman van het COC.

Meer informatie over ondersteuning door het COC is te vinden op www.gaystraightalliance.nl en www.jongenout.nl.

http://www.youtube.com/watch?v=qQnyvs3RBcs

Volgens het COC levert RTL een belangrijke bijdrage aan de emancipatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders in Nederland door in GTST op een respectvolle en zorgvuldige wijze aandacht aan het onderwerp homseksualiteit te besteden.