Volver a la vista general

El alcalde Van der Laan inaugura las Jornadas de Cine Rosa

Het festival laat al weer voor de 14de keer films zien met roze thema’s en trekt steeds meer (internationale) bezoekers. De Roze Filmdagen is het grootste Gay & Lesbian Filmfestival van Nederland.

‘Het is de grootste editie ooit, met 11 dagen en 112 voorstellingen en weer een aantal bijzondere thema’s die een groot publiek moet aanspreken’, zegt Festivalcoördinator Borkes, die al uitkijkt naar deze 14de editie.

De thema’s van het festival zijn dit jaar onder andere ‘South American Way’, waarin veel aandacht wordt besteed aan films uit deze regio. Verder staat de ‘Modern Family’ centraal. Op 1 april is het immers 10 jaar geleden dat de eerste huwelijken van paren van gelijk geslacht gesloten werden. In het themaprogramma ‘Modern Family’ worden films vertoond die families laten zien die uit meer bestaan dan alleen bloedbanden.

Ook zijn er vele gasten, waaronder filmmakers en schrijvers. In het offside-programma is er veel aandacht voor verdieping, onder andere door Spraakmakers, die een actueel thema rond een film bespreken en een speciale fototentoonstelling rond de ‘Modern Family’.

De Roze Filmdagen kent dit jaar ook drie awards: de Audience Award (publieksprijs), de Junior Award en de Senior Award. Een speciale ouderenjury gaat roze films bekijken waarin homoseksualiteit en het ouder worden centraal staat.

Het festival vindt dit jaar in zijn geheel plaats in Bioscoop Het
Ketelhuis.
El alcalde Van der Laan inaugura las Jornadas de Cine Rosa
‘Vorig jaar zijn we gestart met 90 procent van de voorstellingen op de Ketelhuislocatie’, zegt Borkes. ‘Dat sloeg aan bij het publiek, dus daarom dat we dit jaar alles op één locatie hebben geconcentreerd’.

Het festival sluit af op 20 maart a.s. met de voorpremière van de slotfilm ‘Howl’ en de toekenning van de Awards.