Volver a la vista general

Festival "El cine que importa" 2011

Mensenrechten activiste Alice Nkom

Alice Nkom groeide op in een gezin van elf kinderen. Ze studeerde rechten en economie aan de Universiteit van Toulouse, en studeerde af aan de Universiteit van Kameroen in 1968. Een jaar later werd ze de eerste zwarte vrouwelijke advocaat in de geschiedenis van het land.

Dwars door alle politieke turbulentie heen is ze haar rechtvaardigheidsgevoel altijd trouw gebleven, wat haar de kwalificatie ‘eigenwijs’ opleverde. Haar consistentie is te zien in de mensen die ze verdedigde, zoals journalist Pius Njawe – verongelukt in juli 2010 – die zijn leven lang streed voor vrije informatie en tegen de corruptie.

Nu komt ze op voor de belangen van homoseksuelen. Alice Nkom is meer dan een advocate. Ze is betrokken bij talloze groepen die voor gelijke rechten opkomen, waaronder ADEFHO (Association pour la Défense de l’Homosexualité) en Lady Justice, die vrouwen wil aanmoedigen carrière te maken in de advocatuur.

‘Niets houdt me tegen’, is haar motto, ook niet wanneer ze vanwege haar meest recente werk wordt bedreigd. Ze heeft voor hetere vuren gestaan.

Alice Nkom is een van de tien mensenrechtenactivisten van het hoofdprogramma A Matter of ACT en is aanwezig op het festival.

Documentaire – Cameroon: Coming Out of the Nkuta

Advocate Alice Nkom vecht voor vrijlating en gelijke rechten van homo’s in Kameroen. Sinds 1972 is homoseksualiteit daar strafbaar en kan het een gevangenisstraf van vijf jaar opleveren. De flamboyante advocate verdedigt onder anderen Lambert, die met 30 anderen in een bar is opgepakt en in de gevangenis verdween. Nkom gaat zowel de strijd aan met het rechtssysteem als de strijd tegen vooroordelen in de maatschappij.

Cameroon: Coming Out of the Nkuta (Céline Metzger) is een genuanceerde documentaire, die de gevolgen van het nieuwe beleid voor homo’s en lesbiennes toont.

Voor de vertoningdata kunt u kijken op: moviesthatmatterfestival.nl/programma/film/395.

Film – A few Days of Respite

Fotograaf Hassan en onderwijzer Mohsen, een homoseksueel stel uit Iran, ontvluchten hun land waar op hun relatie de doodstraf staat. In Frankrijk ontfermt Yolande, een eenzame maar vriendelijke weduwe zich over Mohsen.

Intrigerende speelfilm waarin de rechten van homoseksuelen in Iran en de migratieproblematiek in Frankrijk samenkomen. Als de
vluchtelingen Hassan en Mohsen (gespeeld door regisseur Amor Hakkar) de grens van Frankrijk zijn gepasseerd, besluiten ze verder te reizen zonder aan de buitenwereld te laten merken dat ze elkaar kennen. In het kleine plaatsje Saint-Claude, op weg naar Parijs, ontmoet Mohsen de zestigjarige Yolande. Ze biedt hem werk, warmte en de kans op een zorgeloos leven. Kiest Mohsen voor een veilig bestaan met Yolande, waarbij hij wederom zijn homoseksualiteit moet
onderdrukken? Of kiest hij voor zijn gepassioneerde relatie met zijn jongere geliefde Hassan?

Voor de vertoningdata kunt u kijken:
www.moviesthatmatterfestival.nl/programma/film/407.

Het Movies that Matter Festival vindt plaats van 24 tot en met 30 maart a.s. in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui

.