Volver a la vista general

Piter Jelles tiene la mayor GSA

De GSA Week wordt georganiseerd door COC Nederland en .open up, een campagne van de Nationale Jeugdraad (NJR). Een GSA is een club van hetero- en homoleerlingen die samen strijden tegen homofobie.

De GSA van Piter Jelles wil zorgen voor een veilige schoolomgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn, hetero en homo. De leerlingen ondertekenden allen een verklaring waarin ze beloven dat ze niet met ‘homo’ schelden en op te komen voor homo’s (en hetero’s) die gepest worden.

Vrijdag 25 maart a.s. in de grote pauze om 12.45 uur vindt de prijsuitreiking plaats op het schoolplein van het Piter Jelles Aldlân College in Leeuwarden.

‘Het is best lastig om homo te zijn bij mij op school, er wordt veel gescholden. Dat moet afgelopen zijn’, zegt Nazmul (17) die de actie op zijn school heeft opgezet. Nazmul en de andere initiatiefnemers Lotte, Astrid, Miquela, Cawa, Roy, Sussan, Emma, Rixt en Annabel zijn erg blij dat zoveel leerlingen en docenten de verklaring hebben ondertekend. ‘Het geeft een goed gevoel’, zegt Nazmul: ‘Al deze leerlingen staan voor een school waarin iedereen, dus ook lesbo’s en homo’s, zichzelf moet kunnen zijn’.

‘Gay-Straight Alliances zijn nodig op middelbare scholen omdat zeker de helft van de scholieren aangeeft dat het bij hen op school niet veilig is om uit de kast te komen. Even zoveel scholieren zeggen zelfs een probleem te hebben met openlijke homoseksualiteit’, aldus Geert-Jan Edelenbosch, projectleider jongeren en onderwijs bij COC Nederland.
Piter Jelles tiene la mayor GSA
COC Nederland en .open up willen seksuele diversiteit bespreekbaar maken onder jongeren. COC behartigt de belangen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Ook ondersteunt het COC Gay-Straight Alliances in het land. De campagne .open up toert door heel Nederland langs scholen, festivals, campings en kroegen. Daar vraagt .open up heterojongeren – zonder waardeoordeel uit te spreken – om na te denken over hun reactie als iemand in hun omgeving homo- of biseksueel blijkt te zijn.

Ga voor informatie om een GSA op te zetten naar Gay-Straight Alliances. Voor meer informatie over .open up kun je kijken op www.openup.nl.