Volver a la vista general

IDAHO - Historia gay de La Haya: 100 años después del 248-bis

Artikel 248-bis was ook daarom discriminerend, omdat voor hetero’s de leeftijdsgrens op 16 jaar bleef staan. De invoering van dit discriminerende wetsartikel is de directe aanleiding geweest tot de oprichting door

Jacob Schorer

van de eerste Nederlandse homo-emancipatieorganisatie: het Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee (NWHK) – de voorloper van het COC.

Pas in 1971 werd 248-bis afgeschaft na de eerste grote homodemonstratie in Den Haag. Ongeveer 5000 mannen zijn op grond van artikel 248-bis vervolgd.

Twee sprekers geven op uitnodiging van COC Haaglanden hun visie op de afgelopen eeuw.

Mw.

Coos Wentholt

is een bekend Haags historicus en medewerker van het Haags Gemeentearchief. Zij heeft eerder gepubliceerd over de homogeschiedenis van Den Haag en exposities over dit thema samengesteld. Daarnaast geeft zij regelmatig lezingen over diverse Haagse historische onderwerpen.

Dr.

Theo van der Meer

promoveerde in 1995 cum laude op het ontstaan van homoseksualiteit in de vroegmoderne tijd. Hij was betrokken bij het project ‘Homoseksualiteit in de twintigste eeuw’ en publiceerde over Marinus van der Lubbe en de Rijksdagbrand en castratie van homoseksuelen tijdens WO II. In 2007 publiceerde hij de biografie van de eerste Nederlandse homo-emancipator Jacob Schorer.

Het mini-symposium wordt georganiseerd in het kader van IDAHO – de Internationale Dag tegen Homo/Transfobie (17 mei) – waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het verschijnsel homohaat.

Haagse homogeschiedenis: 100 jaar na 248-bis

Datum: vrijdag 20 mei 2011 – 14.00-17.00 uur
Locatie: HOF, Riviervismarkt 2 te Den Haag
Toegangsprijs: € 2,50 – inclusief koffie/thee en borrel na
Kaarten kunnen worden besteld tijdens kantooruren:
– tel: (070) 365 90 90
– e-mail: jurgen(@(cochaaglanden.nl.