Volver a la vista general

Sittard-Geleen - Educación tras una serie de incidentes violentos

Drie drie homo’s werden op ernstige wijze mishandeld. Eén slachtoffer werd tweemaal te grazen genomen. Via internet werd met homo’s een afspraakje gemaakt om hen vervolgens in elkaar te slaan.

Dat gebeurde door een groep van een steeds wisselende samenstelling jongeren. Een deel van de betrokkenen nam niet deel aan de mishandelingen, maar keek toe. Dertien jongeren moesten in deze zaken voor de rechter verschijnen, van wie er zes minderjarig waren.

Direct na de mishandelingen zag burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen geen aanleiding om maatregelen te nemen. Volgens hem hem ging het om incidenten: ‘Het is voor het eerst dat zoiets hier gebeurt’. Dat kwam de burgervader op felle kritiek te staan uit de homoscene, waar wel meer gevallen van geweld tegen homoseksuelen bekend zijn.

Daarop is Cox ‘in gesprek gegaan met enkele verontruste homoseksuele inwoners’ en volgden contacten met COC Limburg, de politie en de Antidisciminatievoorziening Limburg. Het gemeentebestuur heeft daarna besloten toch meer aan voorlichting te gaan doen over homoseksualiteit.

COC Limburg heeft samen met onder meer de GGD voolichtingslessen voor scholen ontwikkeld in het project Veilige School.

Sinds mei 2009 worden die op scholen in Heerlen en Maastricht gegeven. Sittard-Geleen haalt deze COC-voorlichting nu ook in huis. Kosten: vijf mille. Leerlingen van de tweede en derde klassen van alle middelbare scholen in de stad krijgen de voorlichting met ingang van komend schooljaar.

Volgens de gemeente is met de politie afgesproken dat bij aangifte van een geweldsmisdrijf voortaan wordt geregistreerd of er sprake is van een vorm van discriminatie.

Zie voor meer informatie ons dossier Veiligheid en discrminatie.