Volver a la vista general

La Cámara Baja debate la educación obligatoria

Op aandringen van het COC nam een grote Kamermeerderheid in 2009 een motie aan over verplichte voorlichting. Minister Van Bijsterveldt (OCW) liet op 12 april 2011 weten dat zij weigert dit voorstel uit te voeren.

‘Homojongeren hebben het zwaar op school’, zegt voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland. ‘Schelden en pesten zijn schering en inslag, de school is geen veilige omgeving voor LHBT’s. Voorlichting is bittere noodzaak’.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de middelbare scholieren moeite heeft met openlijke homoseksualiteit. Gebrek aan voorlichting op school vormt een voedingsbodem voor geweld tegen lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Toch krijgt ongeveer tweederde van de leerlingen geen voorlichting over homo- en transseksualiteit. Bijna alle homojongeren willen dat daar verandering in komt.

COC-voorzitter Bergkamp wil dat de minister de motie alsnog uitvoert: ‘Door de petitie op www.coc.nl te tekenen – en je facebook en twittervrienden te vragen hetzelfde te doen – geef je een duidelijk signaal aan de politiek: de school moet echt een betere plek voor LHBT’s worden’.

De petitie loopt door tot voorlichting verplicht is gesteld en heeft betrekking op voorlichting over homo- en transseksualiteit in het algemeen (niet slechts door het COC).

TEKEN HIER DE PETITIE

De Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vergadert van 11.00-13.30 uur in de Troelstrazaal over het onderwerp ‘Veiligheid in en rond het onderwijs’. Het debat kan live gevolgd worden via de site van de Tweede Kamer.