Volver a la vista general

D66 congreso: no excluir a los gays como donantes de sangre

COC Nederland dringt er al jaren bij de politiek op aan om dit discriminerende beleid van de bloedbanken te wijzigen.

Italië en Spanje staan al toe dat homoseksuele mannen bloed doneren indien zij geen risicovolle seksuele contacten gehad hebben.

‘Dat heeft in die landen niet geleid tot een verhoogd risico voor de veiligheid van de bloedvoorziening’, zegt woordvoerder Philip Tijsma van COC Nederland. ‘Net als in Italië en Spanje dient het ook in ons land bij bloeddonatie te gaan om risicogedrag niet om risicogroepen’.

Het COC vindt dat het voorbeeld van Italië en Spanje navolging verdient en is daarom blij met de aangenomen congresmotie van D66. ‘Die motie sluit ook aan bij het voornemen van dit kabinet om deze kwestie opnieuw te gaan onderzoeken’, zegt Tijsma.

In de motie die door het D66-congres is aangenomen wordt het beleid van de bloedbanken discriminerend genoemd, omdat bloed sowieso medisch gecontroleerd en op een eventuele hiv-besmetting getest wordt. Daarnaast worden andere risicogroepen volgens de indieners van de motie niet uitgesloten van bloeddonatie.

Volgens de D66-partijleiding werkt VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid al aan een voorstel om bloeddonatie door homoseksuele mannen mogelijk te maken. De D66-leden willen met het aannemen van de motie het signaal geven dat de politiek meer vaart achter deze kwestie moet zetten.

D66-leider Alexander Pechtold beloofde dat Tweede Kamerlid Pia Dijkstra met enthousiasme zich gaat inzetten om ook andere Kamerleden op dit punt te overtuigen.

Sanquin Bloedvoorziening – de organisatie die de bloedvoorziening in Nederland verzorgt – heeft inmiddels via een woordvoerder laten weten niet gelukkig te zijn met de aangenomen motie op het D66-congres. Sanquin vreest dat ‘de veiligheid van de bloedvoorziening hierdoor aantoonbaar schade zal lijden’. Bovendien wijst men er op dat andere risicogroepen wel degelijk ook uitgesloten worden van het doneren van bloed.

Sanquin mag mannen met homoseksuele contacten blijven uitsluiten van bloeddonatie. Dat is een gevolg van de uitspraak in 2007 van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). De CBG is toen wel tot het oordeel gekomen dat deze uitsluiting dicriminatie is, maar gaf daar omwille van het algemeen belang van een veilige bloedvoorziening toch de ruimte voor. De CGB heeft er echter wel bij Sanquin op aangedrongen te blijven zoeken naar veiligheidsgaranties die deze discriminerende uitsluiting niet langer nodig maken.

Véase también:

Nu.nl: Sanquin ongelukkig met homobloedvoorstel D66