Volver a la vista general

Piter Jelles Aldlân recibe el décimo Roze Pompeblêd

Donderdagavond 23 juni is de tiende Friese Roze week geopend in de Oranjezaal van het stadshuis te Leeuwarden. Hoogtepunt van de avond was de uitreiking van de Roze Pomeblêd aan Piter Jelles Aldlân. De school krijgt de Friese homo-emancipatieprijs omdat ze de grootste Gay Straight Alliance van heel Nederland hebben weten op te richten en het initiatief hebben genomen voor de Paarse Vrijdag.

Een Gay Straight Alliance (GSA) is een alliantie van homo’s en hetero’s, die zich in wil zetten om op school een veilig klimaat te creëren rondom homo- en biseksualiteit.

De GSA van Piter Jelles Aldlân is bij alle negen vestigingen van Piter Jelles in Friesland langs gegaan om leerlingen en leraren te vragen zich te verbinden aan de GSA en te beloven een veilige atmosfeer op school mogelijk te maken. Die actie was zo succesvol dat de school inmiddels de grootste GSA van Nederland is geworden: 1000 van de 3000 leerlingen sloten zich bij de GSA aan.

Tevens heeft deze GSA de Paarse Vrijdag in Nederland geïntroduceerd. Op vrijdag 10 december 2010 werd iedereen in ons land opgeroepen iets paars te dragen en zo te laten zien dat je holebi’s oké vindt. Dit initiatief werd een groot succes: zelfs premier Rutte droeg op die dag een paarse stropdas! Een geweldige prestatie van de leerlingen van Piter Jelles Aldlân.

HomoplatformFryslân is bijzonder trots dat zoveel leerlingen in Friesland zich in willen zetten om homoseksualiteit gewoon te laten zijn. ‘Een GSA kan er voor homoseksuele en lesbische leerlingen écht toe bijdrage dat ze zich veiliger voelen op hun school’, zegt Geer-Jan Edelenbosch, GSA-projectleider bij COC Nederland. ‘De GSA van Piter Jelles Aldlân is een inspirerend voorbeeld en ze mogen trots zijn op wat ze al bereikt hebben. De Roze Pompeblêd hebben ze meer dan verdient!’

Dit Roze Pompeblêd wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn ondermeer voormalig burgemeester van Sneek Arno Brok, Homokoor Onder Anderen en theoloog Ulbe Tjallingi