Volver a la vista general

Descubrimiento de la placa del aniversario del COC de Nimega

Op nummer 76 van deze straat is 40 jaar geleden COC Nijmegen ontstaan. Dat gebeurde in een tijd dat homoseksualiteit nog een precair onderwerp was. Ontmoetingsbijeenkomsten werden in de anonimiteit georganiseerd, veelal achter gesloten deuren. Ook in Nijmegen. Jos Kocken, een van de oprichters van het eerst uur, woont thans nog op dit adres. ‘Voorheen werd de deur niet zomaar geopend, maar keken we eerst via het luikje of het ‘goed volk’ was. Nu staat de deur letterlijk voor iedereen open’, aldus Jos Kocken.

Volgens voorzitter Joris Blaauw van COC Nijmegen kan geconstateerd worden dat anno 2011, 40 jaar verder, de emancipatie van homoseksualiteit een heel stuk gevorderd is. Zo vinden ontmoetingsactiviteiten tegenwoordig in het openbaar plaats, is er sprake van gelijke rechten en spreekt een groot deel van de Nijmegenaren zich positief uit over homoseksualiteit.

‘Homoseksualiteit is zichtbaar geworden. Er wordt voorlichting op scholen gegeven, het debat wordt in openheid gevoerd, er zijn feesten enzovoorts. De emancipatiestrijd is echter nog niet gestreden, kijkend naar recente incidenten, die door heel Nederland plaatsvinden. Het COC blijft nodig, om de belangen te behartigen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. Iedereen moet openlijk zichzelf kunnen zijn, zonder nageroepen te worden, hand in hand kunnen lopen met je vriend of vriendin en ga zo maar door. Deze plaquette is daarom een belangrijk markeringspunt in de Nijmeegse geschiedenis’, aldus Blaauw.

Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum heeft de Nijmeegse kunstenaar Jac Splinter een bijzonder plaquette ontworpen, welke middels een eenvoudig ontwerp aandacht vraagt voor de homo-emancipatie in Nijmegen. Jac Splinter zal tijdens de onthulling ook een toelichting geven op het ontwerp.

Op zaterdag 8 oktober zal wethouder Jan van der Meer samen met COC Nijmegen stil staan bij 40 jaar LHBT-emancipatie in de gemeente Nijmegen. De wethouder onthuld om 14.00 de plaquette in de Mr. Franckenstraat.

Aansluitend wordt vanaf 15.30 uur een receptie gehouden in De Lindenberg.