Volver a la vista general

Relevo de la alfombra rosa a Deventer y Nimega

In de ochtend wordt Humanitas Deventer bezocht samen met Roze50+ ambassadeurs van COC Deventer. In de middag toert de limousine naar Nijmegen. Daar worden twee Roze Lopers uitgereikt aan Wooncentrum Nieuw Doddendaal en Woonzorgcentra Vijverhof vanwege hun roze-vriendelijke leefklimaat.

In 2008 kregen zes Nijmeegse woonzorgcentra de eerste Roze Lopers uitgereikt. De Roze Loper is een Nijmeegse initiatief dat is ontstaan om meer aandacht te verkrijgen voor ‘roze’ ouderen. Uit onderzoek is gebleken dat roze ouderen die zorg nodig hebben vaak weer terug ‘in de kast’ gaan. Ze verzwijgen hun seksuele gerichtheid uit angst gepest te worden of geen zorg te krijgen.

Het succesvolle Nijmeegse initiatief van seniorengroep COC Nijmegen is opgepakt door COC Nederland en de Roze Lopers worden nu ook landelijk ‘uitgerold’.

In samenwerking met KIWA – een certificerende instelling in kwaliteitszorg – is een Tolerantiescan en ontwikkeld die zorginstelling kunnen invullen op RozeZorg.nl. Na invulling volgt een traject van audits door het KIWA. Na goedkeuring krijgt de betreffende instelling de Roze Loper. Zorginstellingen die meedoen aan de Tolerantiescan willen vooroordelen tegengaan en komen tot een organisatie waar iedereen wil wonen en werken. Deze zorginstellingen kunnen rekenen op begeleiding, training en ondersteuning door het consortium.

De feestelijke uitreiking in Nijmegen begint met de komst van burgemeester Thom de Graaf en de aankomst van de roze limousine. De middag wordt opgeluisterd door de Amsterdamse chansonnier Sjors van der Panne en een ludieke catering Pret op Recept.