Volver a la vista general

El centro residencial Den Herdgang de Tilburg recibe a Roze Loper

Het Roze Loper-certificaat is een officiële erkenning voor een homovriendelijk klimaat in organisaties die zich richten op de zorg voor ouderen.

Den Herdgang ontvangt de Roze Loper uit handen van Tilburgse PvdA-wethouder Marjo Frenk en van Manon Linschoten namens COC Nederland en het Consortium Roze 50+.

Mensen die afhankelijk worden van zorg hebben behoefte aan een geborgenheid met respect voor de eigen identiteit en leefstijl. Veel roze ouderen (homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders-LHBT’s) hebben moeite met de bejegening die ze verwachten te ontvangen in de zorg.

Onderzoek heeft aangetoond dat het binnen woonzorgcentra gebruikelijk is dat medebewoners, medewerkers en management denken en handelen vanuit een heteroseksueel perspectief. Oudere roze bewoners kruipen soms weer in de kast, omdat men zich niet sociaal veilig voelt, omdat zij gediscrimineerd worden door andere bewoners of verzorgenden. Roze bewoners hebben vaak een extra sterk slinkend sociaal vangnet, omdat ze minder worden bezocht en opgevangen door familie en vrienden.

Dit geldt dus niet voor Den Herdhang. Hier staat het waarderen van (seksuele) diversiteit binnen de leefgemeenschap hoog in het vaandel.

‘Op basis van de energieke samenwerking met de werkgroep Roze Loper van COC Tilburg hebben we dit traject met succes kunnen afsluiten. Het COC heeft ons nog eens extra bewust gemaakt van de leefstijl en de specifieke wensen en noden van homoseksuele en lesbische ouderen’, aldus directeur Jan van Zon van Den Herdgang.

‘We zagen de audit van keuringsinstituut KIWA daarom ook met vertrouwen tegemoet’, aldus Steef Mertens, coördinator van de Roze Loper, COC Tilburg.

Het project Roze Loper komt mede tot stand door financiering van de gemeente Tilburg. Tilburg is één van de zogenaamde koplopergemeenten in het land. Zij hebben met minister Marja van Bijsterveld van OCW een overeenkomst gesloten om LHBT-beleid te ontwikkelen en zijn daarmee een voorbeeld voor andere gemeenten.

_Het landelijke project De Roze Loper Tolerantiescan wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS en diverse andere fondsen._

Tilburg – uitreiking Roze Loper Den Herdgang

Datum: donderdag 17 november 2011 – vanaf 16.30 uur
Locatie: Wooncentrum Den Herdgang, Berlagehof 60 te Tilburg