Volver a la vista general

Victoria de la educación obligatoria para los jóvenes LGBT

‘De minister verdient een groot compliment dat ze onlangs alle dilemma’s toch luistert naar LHBT-jongeren, de argumenten van het COC, de moties van de Tweede Kamer en de noodkreet van al die duizenden mensen die de afgelopen tijd onze nationale internetpetitie tekenden’, aldus de COC-voorzitter.

‘Meer dan tachtig procent van de LHBT-jongeren wil meer voorlichting, maar toch krijgt tweederde van de scholieren die niet. Dat gaat nu eindelijk veranderen. Daarmee zal de positie van LHBT’s in Nederland verbeteren. Op school, maar bijvoorbeeld ook in de wijk en op het werk’.

LHBT-jongeren hebben het zwaar in het onderwijs. Suïcidecijfers liggen onder homoseksuele jongeren tot vijf maal hoger dan onder heterojongeren. De middelbare school is geen veilige plek voor jonge homo- en biseksuelen, scheldwoorden en pesterijen zijn schering en inslag, zo concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Het COC pleit al jaren voor verplichte voorlichting over homo- en transseksualiteit op school. Vorige week deed het COC een laatste appèl op de Tweede Kamer om voorlichting verplicht te stellen. Eerder voerde het COC een grootschalige publieksactie voor voorlichting tijdens Amsterdam Gay Pride 2011 en in april startte het COC een internetpetitie waar inmiddels meer dan tienduizend mensen hun handtekening onder gezet hebben.

Op aandringen van het COC stemde de Tweede Kamer in 2009 voor een motie van D66 om voorlichting verplicht te stellen. In april 2011 liet minister Van Bijsterveldt weten deze motie niet uit te voeren. Daarop stemde de Kamer in juni 2011 opnieuw in overgrote meerderheid voor een D66-motie om voorlichting verplicht te stellen. Daaraan geeft de minister nu gehoor.

Zie:

Hart van Nederland – COC blij met besluit Van Bijsterveldt