Volver a la vista general

El movimiento gay aún no se ha retirado", afirma el presidente del COC

‘Zolang homoseksuele en transgenderjongeren het zwaar hebben op school, roze ouderen in het bejaardenhuis terug de kast in gaan en het geweld tegen homo’s toeneemt, gaan wij niet met pensioen’, stelt Bergkamp.

Suïcidecijfers liggen onder lesbische- en homoseksuele jongeren tot vijf maal hoger dan onder heteroseksuele jongeren. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau is de school voor deze groep geen veilige omgeving. Zeven op de tien lesbiennes en homo’s krijgen te maken met geweld vanwege hun seksuele voorkeur en het aantal door de politie geregistreerde geweldsincidenten nam vorig jaar met 54 procent toe.

‘Gelukkig hebben we als COC de afgelopen tijd grote stappen kunnen zetten als het gaat om juridische gelijkstelling: lesbisch ouderschap wordt beter geregeld, de Kamer wil eindelijk af van de weigerambtenaar en de wetgeving voor transgenders wordt beter’, zegt Bergkamp. ‘Maar waar het gaat om sociale acceptatie hebben we nog een lange weg te gaan. Verplichte voorlichting op elke school, waar het COC zich jarenlang voor inzette, is daarin nog maar de eerste stap’.