Volver a la vista general

Las GSA en las escuelas, de gran valor para los estudiantes LGBT

Impact op GSA-leden

Voor lesbiennes, homo- of biseksuelen en transgenders (LHBT’s) die betrokken zijn bij een GSA is het coming-out-proces vergemakkelijkt door het bestaan van de GSA. Jongeren voelen zich gesteund en durven eerder uit de kast te komen. Ze kunnen meer open praten, zijn zelfverzekerder geworden en hebben een meer assertieve houding, waardoor ze het gemakkelijker vinden zichzelf te identificeren als LHBT. Het bestaan van een GSA geeft ook andere LHBT-leerlingen en -leraren een stimulans om uit de kast te komen.

Hetero’s in een GSA

Voor GSA’s is het van belang dat heteroleerlingen deel uitmaken van de groep. Anders zouden zij als ‘flikkerclubje’ gezien worden.

Echter, je als hetero inzetten voor een GSA kan negatieve reacties opleveren. Vooral heterojongens worden door anderen beschouwd als homo en hebben het gevoel dat ze zich moeten verantwoorden.

Activiteiten van een GSA

De leden van GSA’s voeren kleinschalige activiteiten op school uit. Deze zijn vooral gericht op zichtbaarheid van de groep zelf binnen de school, voorlichting over seksuele diversiteit en het bespreekbaar maken hiervan.

Een voorbeeld van zo’n actie is de Paarse Vrijdag, aanstaande vrijdag 9 december, waarbij leerlingen en docenten van meer dan 300 scholen door heel Nederland hun school hebben opgeroepen in het paars te komen om zo te laten zien dat ze tegen homofobie zijn.

COC Nederland ondersteunt GSA’s in Nederland door acties op te zetten, materiaal te ontwikkelen en advies te geven.

Klimaat op school

Het bestaan van een GSA is niet alleen belangrijk voor de GSA-leden zelf, ook lijkt de homotolerantie op school langzaam te verbeteren. Het onderwerp wordt geagendeerd en is daardoor bespreekbaar. Een eerste vereiste voor een veiliger schoolklimaat.

NJR het Bureau

NJR het Bureau staat voor betrokken beleidsadvies, innovatieve concepten, vernieuwend onderzoek en praktijkgerichte trainingen voor professionals over jongeren. Kennis over jongeren is de basis voor dat werk. NJR het Bureau is ontstaan uit de Nationale Jeugdraad (NJR), de landelijke koepel van jongerenorganisaties, een netwerk van honderden jongeren.

Het onderzoek kan HIER worden gedownload.