Volver a la vista general

Comienza en Zeist el Purple Friday contra la homofobia y la transfobia

Startschot

Met een kleurrijke actie geven de Gay-Straight Alliance (GSA) leerlingen van het Christelijk Lyceum in Zeist om 9.15 uur de landelijke aftrap voor Paarse Vrijdag. Met paarse kleding, een paarse loper, paarse ballonnen en paarse versiering kleurt de school vrijdag volledig paars. GSA en schoolleiding ondertekenen een manifest tegen homo- en transfobie.

Op meer dan 300 scholen in Nederland vinden op 9 december a.s. Paarse Vrijdag-acties plaats. Zo delen leerlingen paarse polsbandjes uit met de tekst ‘stop homofobie!’. GSA’s in Nijmegen strijden met elkaar om een wisselbeker voor de meest paarse school, in Enkhuizen wordt een Mr. and Mrs. Purple verkiezing gehouden en veel GSA-leerlingen organiseren speeches en filmvertoningen in de aula.

Volgens Geert-Jan Edelenbosch (projectleider onderwijs van COC Nederland) is een statement tegen homo- en transfobie op school nog hard nodig. ‘Zeker de helft van alle leerlingen zegt dat hun school niet veilig genoeg is om uit de kast te komen en evenzoveel leerlingen zeggen een probleem te hebben met openlijke homoseksualiteit. De kracht van de Paarse Vrijdag is dat leerlingen zelf het gesprek over homo- en transseksualiteit aangaan met hun medeleerlingen’.
Comienza en Zeist el Purple Friday contra la homofobia y la transfobia
‘Scholen en leerlingen hoeven niet te wachten tot voorlichting verplicht wordt, ze kunnen op Paarse Vrijdag 2011 zelf al iets doen tegen homo- en transfobie’, zegt Edelenbosch, die daarmee verwijst naar het recente besluit van de regering om voorlichting over homo- en transseksualiteit op school vanaf volgend schooljaar verplicht te stellen. Tweederde van de middelbare scholieren krijgt op school geen voorlichting over homosekualiteit.

Película

Het GSA-Netwerk lanceert ter gelegenheid van Paarse Vrijdag ook haar nieuwe website GayStraightAlliance.nl. Daarop staat een aanstekelijk viral-filmpje voor Paarse Vrijdag, dat inmiddels door duizenden mensen bekeken is:

http://www.youtube.com/watch?v=rKR-6dkxMdo

De eerste Paarse Vrijdag vond plaats in 2010, naar een idee van Nazmul, een 17-jarige GSA-scholier uit Leeuwaren. Toen deden 150 scholen mee en droegen tienduizenden leerlingen en docenten paarse kleding. Premier Rutte had uit solidariteit een paarse das om.

GSA’s effectief

De NJR presenteerde deze week de resultaten van een onderzoek naar de effectiviteit van GSA’s op school. Daaruit blijkt dat GSA’s zorgen voor een veiliger schoolklimaat en dat LHBT-leerlingen makkelijker voor hun geaardheid uit kunnen komen, meer zelfvertrouwen hebben en meer steun ervaren als er een GSA op hun school aanwezig is. Gay-Straight Alliances zijn groepjes van homo-, trans- en heteroleerlingen die samenwerken aan een toleranter klimaat op school met ondersteuning van COC Nederland.

Stichting Vrienden van de Gay Krant organiseert vrijdag om 11.00 uut in Amersfoort een bijeenkomst waar een e-magazine met verhalen van LHBT-jongeren gepresenteerd wordt. Het magazine kwam tot stand in nauwe samenwerking met COC Nederland.