Volver a la vista general

EenVandaag: "Los jóvenes, a favor de las clases sobre homosexualidad en la escuela

Van de circa 600 jongeren die nu nog op de middelbare school zitten, denkt 64 procent dat het op hun school moeilijk is om ‘uit de kast’ te komen. Van alle jongeren die homoseksuele leerlingen kennen of gekend hebben zegt 17 procent dat die op de middelbare school door medeleerlingen zijn gepest of onnodig gekwetst.

Nu geen les

Zes op de tien jongeren (61 procent) denken dat de homo-acceptatie verbetert als er les over gegeven wordt. Maar op dit moment wordt het nauwelijks in de klas behandeld: slechts 15 procent van de jongeren zegt een les te hebben gehad over homoseksualiteit; bij 43 procent is het in de klas nooit aan de orde geweest. Vier op de tien (38 procent) stellen dat het onderwerp wel eens ‘ter sprake’ is gekomen in de les.
EenVandaag: "Los jóvenes, a favor de las clases sobre homosexualidad en la escuela
Met de homo-acceptatie in Nederland is het volgens ruim een derde (35 procent) van alle ondervraagden slecht gesteld.

Verplichten?

Jongeren vinden dat scholen les moeten geven over homoseksualiteit, maar het gaat de meeste ondervraagden (51 procent) te ver om dat wettelijk te verplichten. Vier op de tien (45 procent) willen de lessen over homoseksualiteit wél verplicht opleggen.

Jongeren vinden zichzelf overigens wel homotolerant: ze geven zichzelf gemiddeld een 8,2.

Op de website van het 1V Jongerenpanel staan een aantal persoonlijke verhalen van jongeren die vertellen hoe het was om op de middelbare school ‘uit de kast’ te komen. In de loop van de week zullen er nog meer van zulke verhalen geplaatst worden.

Over dit onderzoek

Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van het nieuws- en actualiteitenprogramma EenVandaag, bestaat uit jongeren van 12 tot en met 24 jaar. Aan dit online-onderzoek, gehouden op 28 november en 7 december 2011, deden 2.075 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.