Volver a la vista general

La presidenta del COC, VERA BERGKAMP, es GAY ICON 2011

‘Dit is een heel bijzonder jaar. Als COC hebben we veel bereikt met als mijlpaal de verplichte voorlichting. Maar we zijn er nog niet voor wat betreft de sociale acceptatie. Deze prijs geeft mij extra energie om mij hiervoor te blijven inzetten’,zegt Vera Bergkamp in reactie op de uitverkiezing.

Volgens Gay.nl-hoofdredacteur Kristiaan Schimmel is Vera Bergkamp een terechte winnaar.

‘Ze heeft als voorzitter van COC Nederland belangrijke doelstellingen behaald. Zo komt er verplichte voorlichting over homoseksualiteit op iedere school en wordt er een einde gemaakt aan de ‘weigerambtenaar’. Daarnaast heeft Bergkamp het imago van de belangenvereniging weer een duw in de goede richting gegeven’.

L’Homo

Linda de Mol, die jaarlijks het taboedoorbrekende blad L’Homo uitbrengt, eindigde op de tweede plaats, gevolgd door de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, Ferry Doedens en Mr. Gay Thom Goderie. Vera Bergkamp ontving 35 procent van de stemmen.

De voorgaande jaren werd de Gay Icon Award keer op keer in de wacht gesleept door Lady Gaga. Dit jaar zijn nationaal en internationaal gesplitst. Gaga eindigde met meer dan 40 procent van de stemmen bovenaan in de internationale lijst, boven onder andere Ricky Martin.

Politicus

D66-Kamerlid

Boris van der Ham

is uitgeroepen tot Politicus van het Jaar door de Gay.nl-bezoekers. Hij kreeg een paar procent meer dan minister Jan Kees de Jager (CDA) die dit jaar uit de kast kwam. Onder respectievelijk Pia Dijksta (D66) en Ineke van Gent (GroenLinks) eindigde Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) die flink aan populariteit heeft ingeboet sinds ze in een stemming de weigerambtenaar beschermde.

Madre gay

De Gay.nl-bezoekers hebben

Patricia Paay

uitgeroepen tot homomoeder van 2011. Paay moest het opnemen tegen Rita Verdonk en Marijke Helwegen, maar won uiteindelijk met grote afstand.

De 62-jarige Paay heeft veel van haar populariteit in de gay scene te danken aan haar aanwezigheid tijdens de afgelopen Amsterdam Gay Pride. Ze voer mee tijdens de Canal Parade, was gastjurylid bij de Mister Gay-verkiezing en kwam met haar eigen single, ‘Gay Sera Sera’.

TV-icoon

Royalty-expert

Peter van der Vorst

werd door de Gay.nl-bezoekers verkozen tot TV-icoon van het jaar. Hij kreeg meer stemmen dan concurrenten Rik van de Westelaken en Ewout Genemans.

‘Peter van der Vorst is al jaren op tv en is zonder in negatieve zin op te vallen een zeer vertrouwd gezicht geworden’, zegt Gay.nl-hoofdredacteur Kristiaan Schimmel. ‘Met zijn interviewstijl dwingt hij respect af, zowel van de kijker als van degene die hij interviewt. Het afgelopen jaar kwam hij publiekelijk op voor zijn principes en kreeg daarvoor veel waardering vanuit de gay community’.

Uitreiking

In totaal werd er ruim 5.000 keer gestemd. Gay.nl is het grootste homomedium van Nederland met 80.000 unieke bezoekers per dag.

De prijzen worden door Frits Huffnagel uitgereikt op 23 december a.s. in Ludwig II (v/h April), Reguliersdwarsstraat 37 te Amsterdam. De uitreiking is vrij toegankelijk en begint om 20.00 uur.