Volver a la vista general

Los flamencos prefieren no tener como médico de cabecera a un gay, un musulmán o una persona de color

Het onderzoeksbureau GfK Significant polste voor het onderzoek in november vorig jaar bij 1.000 Vlamingen tussen 20 en 70 jaar naar hun relatie met de huisarts. Die blijkt over het algemeen erg goed te zijn: de Vlaamse patiënten geven hun huisarts een gemiddelde score van 8,5 op 10.

Daarnaast blijken volgens de enquête heel wat Vlamingen schroom te hebben om seksuele kwesties met hun huisarts te bespreken. Meer dan een kwart (26 procent) van de respondenten schaamt zich om het daarvoor te hebben. Bij de twintigers is dat zelfs bijna de helft (47 procent). Bijna de helft (49 procent) van de vrouwen gaat ook meteen naar een gynaecoloog voor een uitstrijkje, hoewel in Vlaanderen de huisarts als eerstelijnshulp daarvoor eigenlijk de aangewezen persoon is.

De volledige onderzoeksresultaten verschijnen volgende week woensdag in het maandblad _Vitaya_.