Volver a la vista general

Premio COC para Boris Dittrich y Maria van Oosten

Boris Dittrich

‘Dittrich leverde als politicus een cruciale bijdrage aan de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht’, zegt COC-voorzitter Bergkamp (lees HIER het hele juryrapport). ‘Nu het huwelijk tien jaar is opengesteld en negen landen het Nederlandse voorbeeld volgden, willen we hem daarvoor eren’.

Volgens Bergkamp zet Dittrich zich al gedurende zijn hele carrière onvermoeibaar in voor de emancipatie van LHBT’s. ‘Als Kamerlid leverde hij belangrijke bouwstenen voor het huidige LHBT-beleid en als directeur seksuele minderheden bij Human Rights Watch strijdt hij wereldwijd voor de rechten van LHBT’s die onderdrukt en vervolgd worden’.

Maria van Oosten

Maria van Oosten nam in december na twintig jaar afscheid als uitgever en initiatiefnemer van ZijAanZij-magazine, dat inmiddels is omgedoopt tot ZZ THIS = US. Met dit tijdschrift zette Van Oosten volgens Bergkamp ‘niet alleen een prachtige glossy neer, maar vooral ook een niet meer weg te denken platform waar lesbische en biseksuele vrouwen herkenning, erkenning en rolmodellen vinden. Daarmee leverde ze een belangrijke bijdrage aan de emancipatie van lesbische en biseksuele vrouwen in Nederland’.

De Bob Angelo-penning is vernoemd naar het pseudoniem van de oprichter van het COC, Niek Engelschman. Het bestuur van het COC kent de penning toe aan personen of organisaties die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de emancipatie van LHBT’s. De prijs werd ingesteld in 1991 en eerder toegekend aan onder meer Erwin Olaf, Hans van Manen, Andreas Burnier, Paul de Leeuw, Joke Swiebel, Henk Krol en Arie Boomsma.

Rise Up!

De Bob Angelo-penning wordt uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsreceptie van het COC en zeven andere LHBT-organisaties. COC-voorzitter Bergkamp roept tijdens haar Nieuwjaarsspeech hetero’s en LHBT’s op om zelf in actie te komen en zo de emancipatie een stap verder te brengen.

‘Als LHBT-organisaties leggen we de bal voor het doel, maar zonder de steun van 15 miljoen Nederlanders kunnen we niet scoren’. De receptie kreeg daarom ‘Rise Up!’ als motto. (Lees HIER de hele toespraak.)

De Nieuwjaarsreceptie wordt gepresenteerd door AVRO-coryfee Cornald Maas. De Nederlands-Congolese zangeres Nathalie Makoma zorgde voor een spetterend optreden.

Foto: Boris Dittrich (r) en Maria van Oosten (l) ontvangen de Bob Angelo-penning uit handen van Vera Bergkamp (m).
Fotograaf: Geert van Tol