Volver a la vista general

Es una vergüenza cómo trata la KNVB a los gays

Wensley Garden was één van de eerste Nederlandse profvoetballers die openlijk uit kwam voor zijn homoseksualiteit. Op 21-jarige leeftijd besloot hij het voetbal achter zich te laten. ‘Als ik maar één deel van mezelf mag meenemen naar het voetbalveld, omdat dat andere deel niet geaccepteerd wordt, zal ik geestelijk altijd op één been blijven lopen’, zegt Garden.

Volgens Garden is er sinds hij in 1994 zijn loopbaan beëindigde niets veranderd. ‘Jonge talenten met een homoseksuele geaardheid krijgen in het Nederlandse voetbal niet de mogelijkheid zich te ontwikkelen’.

Moreel leiderschap

‘Een voetballer zou zich niet af moeten vragen of hij eerlijk kan antwoorden op de vraag of hij homoseksueel is. Hij moet weten dat zijn trainer, de clubleiding én de KNVB achter hem staan, hun steun voelen en weten dat het ‘okay’ is’, zegt voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland. ‘Dat heeft Wensley Garden gemist en dat missen tal van homoseksuele voetballers. Dat ze niet zichtbaar zichzelf kunnen zijn, leidt niet alleen tot veel persoonlijk verdriet maar belemmert ook hun functioneren als (prof)voetballer. Dat is onacceptabel.

Zoals racisme op en rond het veld inmiddels wordt uitgebannen, moet ook homofobie worden aangepakt. Het COC stelt voor dat de KNVB daarbij een voorbeeld neemt aan de FA, de Engelse voetbalbond. Zij treden hard op tegen spelers die zich homofoob uiten en tegen homofobe spreekkoren. Deze spreekkoren zijn nu bijvoorbeeld officieel verboden en spelers die zich homovijandig uiten worden beboet.

Om homovijandigheid te bestrijden en de sociale acceptatie van seksuele diversiteit te bevorderen werkt het COC samen met tal van sportorganisaties in de Alliantie Gelijkspelen.

‘Het moet beter en dat vraagt moreel leiderschap, waarbij de KNVB in woord en daad voorop moet gaan’, zegt Bergkamp. ‘We begrijpen de publieke verontwaardiging die, naar aanleiding van dit artikel in Voetbal International is ontstaan over het feit dat de KNVB die rol onvoldoende oppakt’.

Petición

Zondag 19 februari is de jaarlijkse Internationael Dag tegen Homofobie in het Voetbal. Die dag is niet toevallig gekozen – het is namelijk de geboortedag van Justin Fashanu, de enige Britse voetballer die tijdens zijn carrière voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Fashanu was een talentvolle speler met een grootste toekomst in het voetbal, maar nadat hij uit de kast was gekomen ging het met zijn loopbaan snel bergafwaarts. Fashanu pleegde uiteindelijk op 37-jarige leeftijd zelfmoord.

Volgens Gay.nl-hoofdredacteur Kristiaan Schimmel is de Internationale Dag tegen Homofobie in het Voetbal het uitgelezen moment om de KNVB op te roepen het voortouw te nemen om de homovijandigheid in het voetbal aan te pakken.

Om die oproep kracht bij te zetten, is Gay.nl de internetpetitie ‘KNVB spreek je uit tegen homofobie’ gestart. Teken HIER de petitie met de oproep aan de KNVB.

Véase también:

Acceptatie homo’s in voetbal gaat niet vanzelf – opiniestuk van Huub ter Haar (Alliantie Gelijkspelen) in Trouw.

Para más información, consulte nuestra ficha de Deportes.