Volver a la vista general

Creación de la Fundación Amsterdam Pink Buddy Care

Per 1 januari 2012 stopte de subsidiering door de gemeente Amsterdam aan Schorer Buddyzorg. Hierdoor dreigen zo’n 150 lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) cliënten geen ondersteuning door evenzoveel buddy’s meer te ontvangen.

Van Schorer naar Roze Buddyzorg Amsterdam

Betrokken vrijwilligers van Schorer staken de koppen bij elkaar en besloten dat ‘hun’ cliënten niet de dupe hiervan mochten worden. Zij richtten Stichting Roze Buddyzorg Amsterdam op.

Roze Buddyzorg Amsterdam zet de buddyzorg aan LHBT-cliënten in grote lijnen voort zoals bij Schorer. Buddy’s, contact- en groepsbegeleiders en trainers blijven zich geheel vrijwillig inzetten.

Anders dan bij Schorer wordt de coördinatie (als werving, selectie en matching van cliënten en buddy’s) ook op vrijwillige basis door ervaren contact- en groepsbegeleiders uitgevoerd. Ook is onkostenvergoeding niet meer mogelijk.

Roze Buddyzorg Amsterdam: voor, door en met LHBT

Nadat begin januari bekend werd dat Schorer haar activiteiten moest beëindigen, werd vooral tijd en energie gestoken in het oprichten van de stichting, het informeren van cliënten, buddy’s en andere relaties binnen en buiten Schorer en een zorgvuldige overdracht van de buddyzorg.

Door een donatie van een roze cliënt konden de noodzakelijk kosten hiervoor worden betaald. De stichting wil voorlopig niet aankloppen bij de gemeente of andere instanties voor financiering.

Nelly Duijndam, één van de oprichters en de voorzitter van Stichting Roze Buddyzorg Amsterdam: ‘Wij willen onze tijd besteden aan de zorg voor LHBT’s en aan de begeleiding van de buddy’s. We gaan onze tijd nu niet verdoen met bureaucratische subsidieaanvragen. Bovendien is de kans klein dat de gemeente of de stadsdelen hier nu geld voor hebben’.

Het geld dat de stichting nodig heeft, hoopt ze deels uit de LHBT-gemeenschap te ontvangen en deels van bedrijven en organisaties die affiniteit hebben met de LHBT-doelgroep: Amsterdamse homomannen, lesbische vrouwen en biseksuelen in een sociaal isolement of met een ernstige ziekte of beperking.

Buddy’s van Roze Buddyzorg Amsterdam bieden deze en andere LHBT’s (bijvoorbeeld transgenders, mannen en vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond en mantelzorgers) ondersteuning, gezelschap en een luisterend oor. Roze Buddyzorg Amsterdam is er zo voor, door en met de Amsterdamse LHBT-gemeenschap.

Vanaf 1 april 2012

De Stichting Roze Buddyzorg Amsterdam start 1 april a.s. met haar activiteiten en is te bereiken via info(@)rozebuddyzorg.nl, tel: 06-101 827 61 of RozeBuddyZorg.nl.