Volver a la vista general

Niños de la Iglesia Católica castrados por homosexualidad

De commissie-Deetman, die het kindermisbruik binnen de kerk onderzocht, werd over de castraties schriftelijk geïnformeerd, maar vermeldde het niet in het eindrapport.

Volgens de commissie bevatte de melding van Cornelius Rogge (79) ‘onderzoekstechnisch weinig aanknopingspunten voor verder onderzoek’. Waarom de commissie geen contact met Rogge gezocht heeft voor nader onderzoek is niet duidelijk.

NRC Handelsblad onderzocht de melding van Rogge wel en vond aanwijzingen voor nog eens tien gevallen van castratie. In zeker één geval gaat het om een jongen die seksueel misbruikt werd door broeders in een katholiek internaat.

De melding van Rogge heeft betrekking op de castratie van misbruikslachtoffer Henk Heithuis. Die deed in 1956 bij de politie aangifte over ontucht in een katholiek jongensinternaat in Harreveld in Gelderland. Na zijn getuigenis werd hij door de politie afgeleverd in de ook door katholieke broeders geleide psychiatrische inrichting Huize Padua in het Brabantse Boekel en gecastreerd wegens zijn homoseksuele gedrag. Heithuis is in 1957 een rechtszaak begonnen vanwege het seksueel misbruik en de castratie. Tot een rechtszaak is het echter niet gekomen, omdat Heithuis in 1958 door een verkeeersongeluk om het leven kwam.

Het achtergrondverhaal ‘Het verminkte leven van Henk Heithuis’ staat vandaag in NRC Weekend.

De Nederlandse Bisschoppenconferentie noemt de berichten over castratie ‘ontluisterend’.

‘Mochten deze verhalen inderdaad op waarheid berusten dan is hier sprake van een ernstige situatie die door de Nederlandse Bisschoppenconferentie sterk wordt veroordeeld en zeer betreurd’, reageerden de bisschoppen. De bereidheid wordt uitgesproken om mee te werken aan de waarheidsvinding hieromtrent.

Voorzitter Guido Klabbers van de organisatie van slachtoffers van kerkelijk misbruik Klokk vindt het geval van castratie een voorbeeld dat aantoont dat nog niet alle zaken boven water zijn gekomen. ‘Alle reden om aan te dringen op een parlementaire enquête’, zei hij zaterdag in een reactie.

De Tweede Kamer wil op korte een hoorzitting houden over de castratie van minderjarige jongens in de Rooms-Katholieke Kerk. Dat heeft PvdA-Kamerlid Khadija Arib zaterdag gezegd. Arib en haar collega-parlementariërs hopen zo’n hoorzitting – met de commissie-Deetman – al komende week te beleggen. Als dat lukt, kan mogelijk een week later een debat over de kwestie worden gehouden.