Volver a la vista general

Primer armario rosa de la biblioteca holandesa

De officiële naam van het project is ‘Zichtbaarheid van de roze collectie in de Openbare Bibliotheken’, wat in de wandelgangen al gauw ‘De Roze Kast’ ging heten.

Het project is een uitwerking van de regeringsnota ‘Gewoon homo zijn: lesbisch- en homo-emancipatiebeleid 2008 – 2011’ uit 2007. Daarin wordt gepleit voor het beter bespreekbaar maken van homoseksualiteit in verschillende bevolkingsgroepen en het stimuleren van maatschappelijke allianties om dit mogelijk te maken.

De ‘Roze Kast’ heeft als doelstelling alle inwoners van Nederland op eenvoudige manier toegang te geven tot LHBT-thema’s. In de huidige situatie zijn boeken en dvd’s met een LHBT-thema, als ze al aanwezig zijn, niet makkelijk vindbaar en zichtbaar in Openbare Bibliotheken. Deze situatie wil IHLIA verbeteren met het plaatsen van een ‘Roze Kast’.

Als pilotproject is een ‘Roze Kast’ geplaatst in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) op het Oosterdokseiland. Deze zal worden gepresenteerd op 25 april 2012.

Het is de bedoeling om de ‘Roze Kast’ als eerste te plaatsen in de Openbare Bibliotheek van de zogenoemde ‘Koploper Gemeenten’. Deze in totaal 40 gemeenten hebben zich verbonden aan het ontwikkelen, dan wel implementeren van LHBT-emancipatiebeleid op lokaal niveau gedurende de periode 2012-2014.

Presentatie eerste ‘Roze Kast’

Datum: woensdag 25 april 2012 – aanvang: 15.00 uur
Locatie: IHLIA-plein, 6de verdieping OBA – Oosterdokskade 143 te Amsterdam