Volver a la vista general

La Universidad de Ámsterdam participa en el Orgullo Gay

Initiator van de University Pride-boot Mark Brabers van UvA Pride geeft aan dankbaar te zijn voor de vele steunbetuigingen: ‘Het is alleen maar mogelijk geworden door de overweldigende steun vanuit onze achterban, last minute stortingen voor onze tientjesactie en een overeenkomst met een nog te onthullen lokale Amsterdamse sponsor’.

UvA Pride raakte vorige week verwikkeld in een strijd met het College van Bestuur van de UvA, nadat deze hadden aangegeven het project niet te willen steunen en ook niet met de Gay Pride geassocieerd te willen worden. ‘Dat ligt inmiddels gelukkig wat anders’, aldus Brabers. ‘De hoogste baas van de UvA heeft gister onze voorzitter gebeld met de mededeling dat ze hoopt dat het een ‘spetterende’ boot zal worden’. Brabers is ‘natuurlijk blij’ met de plotselinge steun maar noemt de gang van zaken ‘vooral heel vreemd’, en geeft aan hier op een later tijdstip nog verder over te willen praten met het universiteitsbestuur.

Volgens Brabers moet de gezamenlijke boot uitstralen dat de Nederlandse universiteiten diversiteit omarmen, ‘ook op het gebied van seksualiteit en gender’ Volgens Brabers geeft de academische gemeenschap met deze boot ‘een duidelijk signaal’ af dat zij achter de emancipatiestrijd van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) staan, ‘en dat zij voorstander zijn van een klimaat op de universiteit waarin zij op vanzelfsprekende wijze zichzelf kunnen zijn’.

Hoe de boot er precies uit moet gaan zien is nog onduidelijk, maar volgens Brabers moet deze in elk geval ‘een statement maken tegen de traditionele ‘hokjes’ die zelfs op universiteiten met bijna alleen maar hoogopgeleiden vaak nog rechtovereind staan, en voor een vrijzinnig, open en tolerant academisch klimaat zonder rigide opvattingen over hoe een ‘echte’ man, vrouw, homo of hetero eruit zou moeten zien’.

Brabers benadrukt dat het een spontaan initiatief is dat van onderop tot stand is gekomen, en roept de academische gemeenschappen van de deelnemende universiteiten op om mee te denken: ‘We horen graag ideeën van onze achterban. Mensen die mee willen denken over organisatie en aankleding van de boot kunnen zich bij ons melden’.
La Universidad de Ámsterdam participa en el Orgullo Gay
Op de website uvapride.nl zal de komende tijd regelmatig verslag worden uitgebracht van de vorderingen. Daar zal te zijner tijd ook meer informatie verschijnen over de prijs van toegangskaartjes tot de boot en manieren om die te bemachtigen.