Volver a la vista general

Escena tabú en GTST

Woensdagavond zond RTL4 een aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST) uit met een vrijscène tussen Lucas en Turks-Nederlandse Bilal. Het COC spreekt van een ‘taboedoorbrekende’ aflevering van de soapserie. Ook LHBT-jongerenorganisatie Expreszo is positief.

Na de controversiële GTST-aflevering van vorig jaar, waarin twee zoenende mannen te zien waren, gaat de soapserie van RTL4 nu een stapje verder door homoseksualiteit in multiculturele kring aan de orde te stellen.

In deze GTST-aflevering ontspint zich een discussie tussen Lucas (Ferry Doedens) en Bilal (Sinan Eroglu). Lucas denkt dat Bilal homo is en dit probeert te onderdrukken door met een vrouw te trouwen, in plaats van eerlijk voor zijn gevoelens uit te komen. Bilal denkt echter dat hij van zijn homoseksualiteit ‘genezen’ is. Lucas test Bilals’ gevoelens door zijn hemd uit te trekken – en dat werkt, want daarna vallen ze elkaar in de armen en volgt een liefdesscène.

COC Nederland prijst de makers van GTST dat ze het aandurven om deze verhaallijn in de serie t

How To Get Your Ex girlfriend Back

e verwerken.

‘In deze scène laten de makers van GTST niet alleen zien dat homoseksualiteit de normaalste zaak van de wereld is, maar ook dat er homo’s zijn in alle bevolkingsgroepen. Onder gelovigen en niet-gelovigen, in de stad en op het platteland en dus ook onder Nederlanders van Turkse afkomst.’

Ook Mark Reichwein, voorzitter van COC’s jongerenorganisatie Expreszo, is positief: ‘Het is goed dat juist een programma als GTST, dat populair is onder jongeren, geregeld aandacht besteedt aan homoseksualiteit. Een serieuze verhaallijn als deze kan herkenbaar zijn voor jongeren, zeker nu veel van hen het nog steeds moeilijk vinden om uit de kast te komen.’

Veel lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) met een multiculturele achtergrond worstelen met hun seksuele voorkeur of genderidentiteit. Steeds meer van hen sluiten zich aan bij Respect2Love, COC’s multiculturele LHBT-community. Meer informatie op Respect2Love.nl.

[Fuente: COC NL]

zp8497586rq