Volver a la vista general

Expresszo denuncia a Spits por la cobertura de "Homoles

Expreszo, belangenvereniging voor LHBT-jongeren, is ernstig verontwaardigd over de berichtgeving over de verplichte voorlichting op de site van Spitsnieuws en heeft daarover een klacht ingediend bij de redactie. Voorzitter Mark Reichwein noemt de beeldvorming “schandalig en misplaatst”. Ook op de social media zijn de reacties fel en wordt er opgeroepen een klacht in te dienen bij de redactie.

“Expreszo is zeer verheugd om te horen dat verplichte voorlichting vanaf 1 december 2012 een feit zal zijn,” reageert Expreszo-voorzitter Mark. “Alle jongeren op middelbare scholen krijgen dan les over seksuele diversiteit, iets wat tweederde van de jongeren nu nog niet heeft. LHBT-jongeren hebben het vaak moeilijk met uit de kast komen en dit is een uitstekend middel om hen te steunen.”

“Daarom is het erg jammer om te zien dat Spitsnieuws dit positieve bericht op een schandalige manier naar hun lezers brengt. In het bericht wordt gesproken over ‘verplichte homo-les’. Het gaat juist over het voorlichten van jongeren over seksuele diversiteit: lesbi-, homo-, bi- en transjongeren. De nuance is ver te zoeken bij de Spits.”

Vooral de beeldkeuze stoot de voorzitt

how to make a man know that you love him

er tegen de borst: “Daarnaast is de foto bij het bericht van halfnaakte mannen tijdens de Gay Pride totaal misplaatst en stereotyperend. Niet een foto van een schoolklas, van leerlingen of van een voorlichting. Nee, Spits vindt halfnaakte mannen het beste aansluiten bij een bericht over voorlichting.”

Eerder werd Spitsnieuws al stevig op de vingers getikt door de Raad voor Journalistiek. Die noemde de keuze om een foto van de Gay Pride bij een artikel over een weggepest homostel te plaatsen “stigmatiserend”, “discriminatie bevorderend” en “journalistiek ontoelaatbaar”.

Daarover zegt Mark: “Volgens mij laat de Spits hier zien zelf een stukje voorlichting goed te kunnen gebruiken. De rol die zij als media hebben moeten ze serieus nemen en berichtgeving over dit onderwerp verdient meer waardigheid dan dat het nu krijgt. Gezien de reacties op het artikel lijkt het me duidelijk dat dit artikel verplichte voorlichting in een negatief licht zet en dat is niet wat LHBT-jongeren verdienen.”

De Expreszo-voorzitter heeft inmiddels een klacht ingediend bij de redactie van Spitsnieuws, waarin hij verwijst naar het eerdere oordeel van de Raad voor Journalistiek.

[Bron: Expreszo]

zp8497586rq